Νέα δεδομένα στην κορυφή

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 9 λεπτά διήρκεσε η ποδοσφαιρική ενηλικίωση του Γιώργου Γιακουμάκη και η «μετάλλαξή» του από έναν εξαιρετικά ταλαντούχο ποδοσφαιριστή σε έναν επιθετικό που καθόρισε τη σπουδαιότερη νίκη της ΑΕΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα, τα τελευταία 24 χρόνια. Η νίκη της Ενωσης με 1-2 μέσα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», δεν της χαρίζει το πρωτάθλημα, αλλά μια επικράτηση στην έδρα του πρωταθλητή Ελλάδος με ταυτόχρονο προσπέρασμα στη βαθμολογία, δίνει αναμφίβολα ένα ισχυρό μήνυμα στους αντιπάλους της, αναπτερώνοντας τις ελπίδες της ΑΕΚ για πρωτάθλημα. Ιδίως αν αυτή η νίκη σημαδεύεται από ανατροπή του 1-0 στο 81΄ από τον Ανσαριφάρντ, σε 1-2 με γκολ στο 87΄ από τον Τσιγκρίνσκι και στο 94΄ από τον Γιακουμάκη.

Επρεπε να περάσουν 20 ολόκληρα χρόνια για να μπορέσει να νικήσει η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό και στους δύο αγώνες του πρωταθλήματος. Το να κατακτηθούν αυτές οι νίκες με ισάριθμες ανατροπές, όμως, είναι πρωτοφανές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το γεγονός πως η ΑΕΚ αντιδρά παρά την αρνητική τροπή που μπορεί να πάρει ένα παιχνίδι, δημιουργεί την αίσθηση της ανωτερότητας της Ενωσης σε σχέση με τους αντιπάλους της και αυτό το αίσθημα πρέπει να αποτελέσει τον οδηγό της ομάδας για τη συνέχεια της σεζόν σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Γιουρόπα Λιγκ.

Η «δίψα» για το πρωτάθλημα αποτυπώθηκε και στο ξενοδοχείο της ομάδας, όπου περίπου 1.500 οπαδοί της ΑΕΚ περίμεναν τους θριαμβευτές του ντέρμπι. Ο κόσμος της ομάδας ζητεί νίκη-πρόκριση στην αυριανή ρεβάνς του ΟΑΚΑ με τους «ερυθρόλευκους», αλλά ο Μανόλο Χιμένεθ και οι παίκτες γνωρίζουν πως το συγκεκριμένο παιχνίδι θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό της Κυριακής. Εκτός θα είναι ο Μάρκο Λιβάγια που αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού, ενώ σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων επιστρέφει ο Ούρος Τσόσιτς. Στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου αναμένονται περισσότεροι από 35.000 φίλοι της ΑΕΚ.

Από την άλλη πλευρά, στις τάξεις των «Πειραιωτών» υπάρχει έντονος προβληματισμός από τη συγκομιδή μόλις ενός βαθμού στις δύο τελευταίες αγωνιστικές (με Αστέρα και ΑΕΚ), με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν τέσσερις βαθμούς από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ. Ασφαλώς και απομένουν δέκα αγωνιστικές έως το τέλος του πρωταθλήματος. Ομως, όλοι όσοι προσεγγίζουν με ρεαλισμό τη φετινή κούρσα του τίτλου, θεωρούν απίθανο να υπερκαλυφθεί η διαφορά.

Παράλληλα, ο Ολυμπιακός κινδυνεύει με βαριά τιμωρία (τιμωρία έδρας, πρόστιμο και ενδεχομένως αφαίρεση 3 βαθμών) εξαιτίας των επεισοδίων που έγιναν στον αγωνιστικό χώρο του «Καραϊσκάκης», με την ολοκλήρωση του ντέρμπι με την ΑΕΚ. Το κατηγορητήριο του πρωτοβάθμιου μονομελούς πειθαρχικού οργάνου της Σούπερ Λίγκας θα εκδοθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο και η ομάδα του Πειραιά θα απολογηθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Αναλυτικά όσα προβλέπει το άρθρο 15, παράγραφος 4: «Εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου κατά τα ανωτέρω, συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας, χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000) έως διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές δύο (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές και επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών. Ο αγώνας που δεν άρχισε ή διακόπηκε οριστικά κατακυρώνεται υπέρ της ανυπαίτιας ομάδας και από την υπαίτια ομάδα αφαιρούνται τρεις (3) βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα». Ο Αλμπέρτο Μποτία που αποβλήθηκε στη φάση του δεύτερου γκολ, αναμένεται να τιμωρηθεί με μία αγωνιστική. Ο διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου έγραψε στο φύλλο αγώνα πως απέβαλε για διαμαρτυρία τον αμυντικό του Ολυμπιακού. Επιπλέον, ο Ρομαό συμπλήρωσε επτά κίτρινες κάρτες και θα λείψει σε δύο από τα επόμενα τέσσερα ματς πρωταθλήματος. Κατά σειρά, οι Πειραιώτες θα αντιμετωπίσουν τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, τον Πανιώνιο στο Καραϊσκάκη, τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή