Στη Βουλή η υπόθεση Novartis

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis στη Βουλή για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε δέκα πολιτικούς εκτοξεύει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, προκαλώντας σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ενώ η Δικαιοσύνη συνεχίζει τις έρευνες σε μια προσπάθεια να «δέσει» κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που θα προσδώσουν στην υπόθεση ουσιαστικό περιεχόμενο. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, χωρίς αξιολόγηση των στοιχείων που περιλαμβάνει για τους πολιτικούς που αναφέρονται ως ελεγχόμενοι για την περίοδο 2006 – αρχές 2015.

Οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο έγγραφο διαβίβασης αφορούν δωροδοκία και απιστία, κατηγορίες που έχουν ήδη παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ενώ η δικαιοσύνη που συνεχίζει την έρευνα θα αποστείλει νεότερα στοιχεία στη Βουλή, μόνον εάν «δέσει» κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατηγορία που δεν έχει παραγραφεί. Η Βουλή, μόνη αρμόδια να ερευνήσει τυχόν ευθύνες πολιτικών, θα παραλάβει τη δικογραφία προκειμένου να ξεκαθαριστεί γιατί μπορεί να ευθύνεται ο καθένας από τους δέκα πολιτικούς, καθώς η δικαιοσύνη απέστειλε τα στοιχεία στη Βουλή χωρίς αξιολόγηση, με αποτέλεσμα να μην είναι προς το παρόν σαφές ποιους αφορά το αδίκημα της απιστίας και ποιους η δωροδοκία έστω κι αν είναι παραγεγραμμένες.

Ειδικότερα, στο έγγραφο των εισαγγελικών αρχών περιλαμβάνονται τα ονόματα των δύο πρωθυπουργών, Παν. Πικραμμένου και Αντ. Σαμαρά, χωρίς να γίνεται αναφορά σε αδικήματα. Σε ό,τι αφορά τον κ. Πικραμμένο, από την Εισαγγελία Διαφθοράς έγινε γνωστό ότι το όνομά του περιελήφθη στη δικογραφία, χωρίς ειδικότερα στοιχεία για αυτόν, απλά στη λογική της «αμελλητί» διαβίβασης. «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου – Ιουνίου 2012», δήλωσε ο ίδιος. Επιπλέον, σύμφωνα με το έγγραφο, τυχόν ευθύνες θα διερευνηθούν για τους κ. Γ. Στουρνάρα, Δ. Αβραμόπουλο, Αδ. Γεωργιάδη, Ευ. Βενιζέλο, Ανδρ. Λυκουρέντζο, Μ. Σαλμά, Ανδρ. Λοβέρδο, Γ. Κουτρουμάνη, οι οποίοι ως υπουργοί Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης από το 2006 και έως το 2015, επί κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, αλλά και κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων και των υπηρεσιακών κυβερνήσεων που μεσολάβησαν, είχαν την ευθύνη υπογραφής της τιμολόγησης των φαρμάκων. Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνονται και τρεις αναφορές (μηνυτήριες) που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς εις βάρος του υπουργού Παν. Κουρουμπλή, όταν ήταν υπουργός Υγείας, σχετικά με την πολιτική αγοράς φαρμάκων που ακολούθησε και ειδικώς για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων, όπως καταγγέλλεται. O κ. Κουρουμπλής διέψευσε ότι το όνομά του περιλαμβάνεται στη δικογραφία και επιτέθηκε κατά του κ. Λοβέρδου για τη μηνυτήρια αναφορά που έχει κάνει εις βάρος του.

Ο κ. Στουρνάρας

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα: «Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργού Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρεία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από τον νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένειά μου τρία χρόνια τώρα έχουν τα όριά τους», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα ασκείται δίωξη στο ανώτατο στέλεχος της Novartis Κων. Φρουζή και η δικογραφία στάλθηκε σε ανακριτή, ενώ η Εισαγγελία Διαφθοράς του απαγόρευσε ήδη την έξοδο από τη χώρα. Η Novartis Hellas προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Eχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις Αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτήν τη στιγμή». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από πηγές της φαρμακευτικής αγοράς τον Δεκέμβριο, οικονομική αστυνομία και εισαγγελείς έκαναν άλλες δύο έρευνες στην εταιρεία ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό τους στις τέσσερις (δύο είχαν γίνει τον Δεκέμβριο του 2016).

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι λίγη ώρα πριν διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, στην Εισαγγελία Α.Π. μετέβη και παρέμεινε επί 20 και πλέον λεπτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, προκειμένου να ενημερωθεί για την υπόθεση, ενώ λίγο αργότερα προσήλθαν στο ανώτατο δικαστήριο και οι εισαγγελείς Διαφθοράς, η επικεφαλής Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης, οι οποίοι αμέσως υποχώρησαν. «Ουδέποτε έλαβα μέρος η ίδια ή οι επίκουροι εισαγγελικοί λειτουργοί σε σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον Α.Π.», δήλωσε η κ. Τουλουπάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή