Επίσκεψη Γιούνκερ στα Σκόπια στα τέλη του μήνα

Επίσκεψη Γιούνκερ στα Σκόπια στα τέλη του μήνα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση Ζάεφ έχει η επικείμενη επίσκεψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στα τέλη του μήνα στα Σκόπια, στο πλαίσιο της περιοδείας του προέδρου της Κομισιόν στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν επισήμανε, χθες, ότι η περιοχή είναι «εξαιρετικής σημασίας για τη σταθερότητα της Ευρώπης». Από την Κομισιόν γνωστοποιήθηκε ότι υπάρχει προετοιμασία ώστε να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, στη βάση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στην Αθήνα, γενικά, περιμένουν με ενδιαφέρον την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στα Δυτικά Βαλκάνια, αν και οι σχέσεις με τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν παραμένουν ακόμη ελαφρώς τεταμένες λόγω της συνέντευξής του στο Spiegel. Εκεί, ο κ. Χαν εμφανίζεται να μιλάει για «Μακεδονία» και όχι για ΠΓΔΜ. Αρχικά, πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι συνεργάτες του κ. Χαν ανέφεραν ότι ο επίτροπος χρησιμοποίησε τον όρο «ΠΓΔΜ» αλλά αυτός άλλαξε από τους συντάκτες του Spiegel. Εν συνεχεία, υψηλόβαθμες πηγές απέδωσαν το ατόπημα της συνέντευξης του κ. Χαν στους γνωστούς διπλωματικούς ελιγμούς του.

Χαμηλοί τόνοι

Ως προς το συλλαλητήριο, η κυβέρνηση της γείτονος έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους. Μέλη του υπουργικού συμβουλίου της ΠΓΔΜ ανέφεραν χθες στο κρατικό πρακτορείο της χώρας (ΜΙΑ) ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στο χτίσιμο εμπιστοσύνης με την Αθήνα και υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού για τα ανοιχτά θέματα «ανάμεσα σε δύο Ευρωπαίους γείτονες». Στην ίδια κυβερνητική διαρροή αναφερόταν: «Πιστεύουμε ότι η πλειονότητα των πολιτών στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ εύχονται για σχέσεις καλής γειτονίας που οδηγούν στη φιλία, στη σταθερότητα και στην οικονομική ευημερία όλης της περιοχής».

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις που προέρχεται από το αλβανικό κόμμα, σχολίασε το συλλαλητήριο ως κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα, το οποίο δεν πρέπει να επηρεάσει τη διαδικασία επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς. «Αυτό που είναι σημαντικό, είναι πως έχουμε κυβερνήσεις που είναι αποφασισμένες να βρουν λύση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Οσμάνι.

Τα συλλαλητήρια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αποτελούν για τον Χρίστιαν Μιτσκόσκι, αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO, ένδειξη οπισθοδρόμησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Οπως είπε, όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, υπήρχε μια αίσθηση αισιοδοξίας, πλέον τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή