ΔΙΣ: Αυθόρμητο, με πατριωτικό χαρακτήρα το συλλαλητήριο

ΔΙΣ: Αυθόρμητο, με πατριωτικό χαρακτήρα το συλλαλητήριο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρόλο, αλλά σε δεύτερο πλάνο, επιδιώκει πλέον να έχει η Εκκλησία στο σίριαλ του Σκοπιανού. Μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής, ο απολογισμός της Εκκλησίας είναι ότι «η θέση της έγινε σαφής προς πάσα κατεύθυνση. Πλέον η Ιεραρχία παρακολουθεί τις εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων και επαγρυπνεί», όπως ανέφερε χθες στην «Κ» μέλος της Ιεραρχίας. «Για τα περαιτέρω δείχνουμε εμπιστοσύνη στον πολιτικό κόσμο» προσέθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι για το θέμα απαιτείται εθνική συναίνεση.

Ειδικότερα, στο συλλαλητήριο της Κυριακής μετείχαν 20 μητροπολίτες και αρκετοί ιερείς. Χθες, μετά την τακτική συνεδρίαση της 12μελούς Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), ερωτηθείς για το συλλαλητήριο, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος –ο οποίος και ανέγνωσε την απόφαση της ΔΙΣ στην εξέδρα των ομιλητών του συλλαλητηρίου– έκανε λόγο για «μεγάλη συγκέντρωση που είχε την παρουσία πολλών νέων ανθρώπων και αυτό ήταν συγκινητικό. Τηρήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις που έθεσε η Εκκλησία, δηλαδή το συλλαλητήριο να μην έχει ούτε κομματικό ούτε πολιτικό χαρακτήρα. Ηταν αυθόρμητο με πατριωτικό χαρακτήρα.

Οι άνθρωποι κατέθεσαν την ανησυχία τους για ένα θέμα που όλους μάς απασχολεί και ευχόμαστε και ελπίζουμε να ευοδωθούν όλες οι προσπάθειες που η πολιτεία αυτή την ώρα κάνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Από την άλλη, ερωτηθείς σχετικά, δεν θέλησε να σχολιάσει την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη. «Με πολύ σεβασμό στο πρόσωπο ενός παλαιού πολιτικού και ενός ανθρώπου που έχει τιμήσει και το τραγούδι και την ποίηση και την πατρίδα μας, δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο για την ομιλία του κ. Θεοδωράκη», είπε.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Κιλκισίου Εμμανουήλ χαρακτήρισε τη συγκέντρωση «μεγαλειώδη, μεγαλοπρεπή, αξιοπρεπή», ενώ για τυχόν διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το όνομα σχολίασε ότι αυτά τα θέματα απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, «όπως ακριβώς πράττουν η Σύνοδος και ο Μακαριότατος. Τα πάντα προς όφελος του κλήρου, του λαού και του έθνους».

Τη φράση του Ελληνα γεωγράφου, φιλοσόφου και ιστορικού Στράβωνα «Εστι μεν ουν Ελλάς και η Μακεδονία» θύμισε ο μητροπολίτης Χίου ώστε να ενισχύσει τη θέση της ΔΙΣ για την ονομασία του γειτονικού κράτους.

Εκτακτη σύγκληση

Τέλος, αύριο Τετάρτη θα συνέλθει σε έκτακτη σύγκλησή της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στη συνεδρίαση θα γίνει και η εκλογή νέου μητροπολίτου Μάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή