Σκηνές από το συλλαλητήριο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικροπωλητές τις είχαν κρεμάσει σε απλώστρες ρούχων ή μεταλλικούς πάγκους πλάι σε σφυρίχτρες στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Αλλοι τις κουβαλούσαν ανά δεκάδες σε καροτσάκια των σούπερ μάρκετ στην οδό Καραγεώργη Σερβίας. Σε μικρό μέγεθος κόστιζαν 1 ευρώ, το μεγαλύτερο έκανε 5 ευρώ, ενώ, αν είχε τυπωθεί στο κέντρο ο ήλιος της Βεργίνας, η τιμή ανέβαινε. Η ελληνική σημαία ήταν το μόνο κοινό σύμβολο που έφερε η πλειονότητα των διαδηλωτών στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα. Οσοι δεν την ανέμιζαν την είχαν τυλίξει γύρω από τον λαιμό σαν μπέρτα. Υπήρξαν και ορισμένοι που την είχαν καρφώσει σε ξύλινους σταυρούς.

Πάνω από την πλατεία Συντάγματος, δεμένη με συρματόσχοινο σε γερανό εταιρείας τεχνικών έργων με βάση τον Ασπρόπυργο, ανέμιζε ακόμη μία ελληνική σημαία – η μεγαλύτερη από όλες, με εκτιμώμενο εμβαδόν 150 τ.μ. Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου αναφέρουν ότι η πελώρια σημαία ήταν προσφορά ιδιώτη. Ακόμη δεν έχουν αποτιμήσει το συνολικό κόστος της συγκέντρωσης. Ωστόσο, ο Γεώργιος Τάτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου, λέει στην «Κ» ότι «ήταν πιο δαπανηρό από το αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη».

Οι διοργανωτές είχαν τοποθετήσει μεγάφωνα στις οδούς Ερμού, Σταδίου, Πανεπιστημίου και στη Βασιλίσσης Σοφίας για να ακούγονται καθαρά οι ομιλίες. Ο κ. Τάτσιος υποστηρίζει ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες συγκεντρώθηκαν. Τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, πάντως, αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές δεν ξεπέρασαν τις 140.000 σε έκταση 50.000 τ.μ.

Σκηνές από το συλλαλητήριο-1

Καθώς οι ομιλητές εναλλάσσονταν, φαινόταν ότι υπήρχε και σκηνοθετική επιμέλεια. Πριν λάβει τον λόγο κάποιος εκπρόσωπος της Εκκλησίας, ακούγονταν ψαλμωδίες ως εισαγωγή και συνεχίζονταν ως μουσικό χαλί. «Ο κλήρος δεν λείπει ποτέ από κοντά μας τις ώρες του αγώνα», έλεγε ο παρουσιαστής της εκδήλωσης για να φωνάξει το πλήθος: «Οταν το ράσο γίνεται σημαία, τότε η νίκη είναι βεβαία».

Εκτός προγράμματος

Η διαδοχή των ομιλητών, όπως προκύπτει από μέλη της συντονιστικής επιτροπής, δεν κύλησε αρμονικά. Χθες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας «προβοκάτσια στο συλλαλητήριο». Σε αυτήν αναφέρει ότι η ομιλία του μοναχού Μεθοδίου από τη Μονή Εσφιγμένου ήταν εκτός προγράμματος. «Ανέβηκαν 30 άτομα που είχαμε για την περιφρούρηση της εκδήλωσης και πήραν το μικρόφωνο», λέει ο κ. Τάτσιος. Στην ανακοίνωση η ομοσπονδία του κάνει λόγο για «υφαρπαγή του λόγου», για «μπράβους» και «προπηλακισμούς».

Ο μοναχός Μεθόδιος στην εθνικιστική του τοποθέτηση δεν στάθηκε μόνο στο θέμα της ονομασίας. Μίλησε για «χαμένες και αλύτρωτες πατρίδες» και απαίτησε ανακατάληψη, μεταξύ άλλων, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Αγίας Σοφίας. Ο μοναχός είχε γίνει γνωστός από την υπόθεση της Μονής Εσφιγμένου. Καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό για τα επεισόδια με μολότοφ στη μονή και εκκρεμεί η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Μέσα στο ετερόκλητο πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα ακροδεξιές ομάδες προσπάθησαν να αφήσουν το δικό τους στίγμα. Στη Βασιλίσσης Σοφίας τρικάκια της Χρυσής Αυγής έγραφαν «Τα όχι θέλουν Μεταξάδες». Σε κολόνες είχαν κρεμαστεί αφίσες κατά της κάρτας του πολίτη. Σε φυλλάδια είχαν τυπωθεί οι στίχοι του «Μακεδονία ξακουστή». Μακριά από την εξέδρα των ομιλητών, με πλάτη στη Βουλή είχε στηθεί και ένα πανό με το σύνθημα: «Αλλαγή πολιτεύματος. Θέλουμε δημοκρατία, όχι εκλεγόμενη ολιγαρχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή