Απόλυτη σιωπή από τζιχαντιστή του Παρισιού

Απόλυτη σιωπή από τζιχαντιστή του Παρισιού

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ενώπιον του δικαστηρίου των Βρυξελλών εμφανίστηκε χθες ο μοναδικός επιζών της ομάδας τζιχαντιστών που διεξήγαγε τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο 2015, ωστόσο ο ίδιος δεν απάντησε σε κάποια ερώτηση.

Πρόκειται για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας αστυνομικών κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο 2016. Ο Αμπντεσλάμ αρνήθηκε να σηκωθεί όταν αυτό ζητήθηκε από το δικαστήριο και διεμήνυσε εμφατικώς πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές. «Δεν επιθυμώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση», απάντησε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος σε ερώτηση για την επιβεβαίωση της ταυτότητάς του, ενώ στη συνέχεια δήλωσε πως «η σιωπή μου δεν με κάνει εγκληματία, αυτή είναι η άμυνά μου». Ο ίδιος επιτέθηκε εναντίον του δικαστηρίου ισχυριζόμενος πως η δικαστική διαδικασία ήταν μεροληπτική εναντίον των μουσουλμάνων. «Οι μουσουλμάνοι αντιμετωπίζονται με τον χειρότερο τρόπο. Δικάζονται ανηλεώς, χωρίς να υπάρχει καν τεκμήριο αθωότητας. Δικάστε με, κάντε ό,τι θέλετε, εναποθέτω την εμπιστοσύνη μου στον Αλλάχ», τόνισε ο κατηγορούμενος ενώπιον του δικαστηρίου.

Οι κατηγορίες που ο Αμπντεσλάμ αντιμετωπίζει αφορούν την περίοδο μετά το γαλλικό χτύπημα, κατά την οποία ο ίδιος κρυβόταν σε διαμέρισμα σε προάστιο των Βρυξελλών. Μετά την εισβολή των αστυνομικών αρχών, στο πλαίσιο έρευνας ρουτίνας, ο Αμπντεσλάμ φέρεται να τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς, ενώ ο ίδιος και ένας 24χρονος Τυνήσιος ύποπτος τρομοκρατίας δραπέτευσαν μετά την κάλυψη που παρέσχε ένας τρίτος ύποπτος, που έπεσε νεκρός από τα αστυνομικά πυρά. Ωστόσο, οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν τρεις ημέρες αργότερα.

Η κύρια δίκη αναμένεται να διεξαχθεί στη Γαλλία το επόμενο έτος, με τις βασικές κατηγορίες να αφορούν τη διάπραξη ανθρωποκτονιών που συνδέονται με τρομοκρατική οργάνωση. Συγκατηγορούμενος του Αμπντεσλάμ είναι και ο Σοφιάν Αγιάρι, ο Τυνήσιος ύποπτος τρομοκρατίας που είχε συλληφθεί μαζί του. Και στους δύο άνδρες ενδέχεται να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 40 ετών.

Ο Αμπντεσλάμ φέρεται να συνδέεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι που σκόρπισαν τον θάνατο σε 130 ανθρώπους, αλλά και με τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών τον Μάρτιο 2016 και την αποτυχημένη επίθεση σε αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αμστερνταμ – Παρίσι τον Αύγουστο 2015. Ωστόσο, ο Αμπντεσλάμ δεν αντιμετωπίζει, προς το παρόν, επισήμως κατηγορίες για τις συγκεκριμένες επιθέσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή