Kινητικότητα για Skroutz, Πλαίσιο Computers και Unisoft

Kινητικότητα για Skroutz, Πλαίσιο Computers και Unisoft

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική κινητικότητα καταγράφεται στην πληροφορική το τελευταίο διάστημα. Οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, είτε εξαιτίας των πιέσεων που ασκούν οι τράπεζες είτε επειδή βλέπουν τη μελλοντική εικόνα.

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται η πώληση του 50% της Skroutz.gr από την Dionic. Η συναλλαγή, που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, γίνεται υπό την πίεση της αποπληρωμής των οφειλών των τραπεζών. Η Dionic πωλεί τη συμμετοχή της στη Skroutz.gr αντί περίπου 10,5 εκατ. ευρώ, ποσό που ξεπερνάει κάθε αρχική προσδοκία.

Στην ανατίμηση της αξίας της επιχείρησης καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η σφήνα της Viva, η οποία, πίσω από την πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών εμπορικών καταστημάτων, είδε πολλές συνέργειες, με πιο σημαντική τη διάθεση των POS που προσφέρει στην αγορά και το γνωστό Viva Wallet. Ωστόσο, οι ιδρυτές της Skroutz, διαθέτοντας το δικαίωμα της πρώτης άρνησης, είχαν διαφορετική γνώμη για τη συμμετοχή της Viva στο μετοχικό της κεφάλαιο. Υστερα από πολλές εβδομάδες, φέρεται ότι εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση ώστε να αποκτήσουν οι ίδιοι τη συμμετοχή της Dionic. Το ποσόν των 10,5 εκατ. ευρώ φέρεται να έχει εξασφαλιστεί από τραπεζικό δανεισμό, που θα εξοφλείται από τις χρηματορροές της επιχείρησης.

Η δεύτερη κίνηση που αναμένεται να συνταράξει την αγορά είναι η είσοδος της «Πλαίσιο» στην αγορά των λευκών συσκευών. Η εταιρεία φέρεται να βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης του νέου επιχειρησιακού της σχεδίου για είσοδο στην αγορά ηλεκτρικών. Στελέχη της εταιρείας χθες δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις διαρροές, αλλά φαίνεται ότι η «Πλαίσιο» βρίσκεται ένα βήμα πριν από την είσοδο στη νέα αγορά. Σημειώνεται ότι η αγορά των λευκών συσκευών βρίσκεται σε θετικό πρόσημο, σε αντίθεση με την αγορά των ηλεκτρονικών (μαύρες συσκευές) που βρίσκεται σε αρνητικό πρόσημο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι νέες καινοτομίες, κυρίως στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης των συσκευών, καθιστούν εκ νέου ζωτικής σημασίας την αγορά των λευκών συσκευών, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πολλές δεκαετίες μέχρι σήμερα.

Αντίθετα, η αγορά των ηλεκτρονικών, που τις τελευταίες δεκαετίες τροφοδότησε την ανάπτυξη, στερούμενη ουσιαστικών τεχνολογικών εξελίξεων, παραμένει καθηλωμένη ή και υποχωρεί.

Τέλος, κινητικότητα καταγράφεται και στον τομέα του λογισμικού. Η SoftOne Technologies και η Epsilon Net είναι οι δύο εταιρείες που έχουν απομείνει στον διαγωνισμό για την απόκτηση της της Unisoft (πρώην Altec Software). Οι πιστώτριες τράπεζες πωλούν το 93,7% των μετοχών της εταιρείας και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ιδρυτών της SoftOne συγκαταλέγονται και οι ιδρυτές της Unisoft. Ως συνέπεια, γνωρίζουν πολύ καλά τα προϊόντα της τελευταίας. Καταλύτης, ωστόσο, για την απόκτηση της εταιρείας είναι η πελατειακή βάση της Unisoft, η οποία, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η επιχείρηση, παραμένει εκτεταμένη και πιστή στη χρήση των προϊόντων Unisoft. Η προς πώληση εταιρεία ελέγχεται κατά 77% από τις πιστώτριες τράπεζες της Altec Συμμετοχών. Η συμμετοχή αυτή προέκυψε έπειτα από την κεφαλαιοποίηση χρεών της μητρικής Altec προς τις τράπεζες. Το υπόλοιπο ποσοστό του 33% συνεχίζει να κατέχει η Altec Συμμετοχών, η οποία όμως επίσης ελέγχεται πλειοψηφικά από τις πιστώτριες τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή