«Χιονόπτωση του αιώνα» στην Μόσχα – Πολιτικό ψύχος σε Ισπανία και Γαλλία

«Χιονόπτωση του αιώνα» στην Μόσχα – Πολιτικό ψύχος σε Ισπανία και Γαλλία

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαρώνει η κακοκαιρία σε Ρωσία, Ισπανία και Γαλλία, ενώ οι χειρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 100 ετών που πλήττουν την Μόσχα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον άτομο. Παράλληλα, οι χιονοπτώσεις στην Ισπανία είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, ενώ σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκεται η Γαλλία λόγω της επέλασης του χιονιά και του παγετού.

«Χιονόπτωση του αιώνα» στην Μόσχα

Ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να βοηθήσει εγκλωβισμένους κατοίκους της Μόσχας τις τελευταίες ώρες καθώς η πρωτεύσουσα της Ρωσίας έχει έρθει αντιμέτωπη με τις πιο σφοδρές χιονοτπώσεις του αιώνα. Σύμφωνα μάλιστα με κρατυικά πρακτορεία ειδήσεων το χιόνι που άρχισε να πέφτει στη ρωσική πρωτεύουσα το Σάββατο «έριξε» το δίκτυο ηλεκτροδότηση στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ρεύματος σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.

«Χιονόπτωση του αιώνα» στην Μόσχα – Πολιτικό ψύχος σε Ισπανία και Γαλλία-1

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μόσχας Sergei Sobyanin, ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης, ενώ άλλα πέντε άτομα έχουν τραυματιστεί.

Τη Δευτέρα, ο αντιδήμαρχος της Μόσχας Πιότρ Μπιριουκόφ δήλωσε ότι «τέτοιες ποσότητες χιονιού είχαν να πέσουν στην Μόσχα εδώ και 100 χρόνια», ενώ οι ποσότητες χιονιού που έπεσαν το Σαββατοκύριακο υπερέβησαν κατά 100% τις μηνιαίες ποσότητες. Πάνω από 2.000 δέντρα έχουν πέσει σε όλη την πόλη, γεγονός που απιοτέλεσε «δοκιμασία για τις δημοτικές αρχές», συμπλήρωσε.

«Χιονόπτωση του αιώνα» στην Μόσχα – Πολιτικό ψύχος σε Ισπανία και Γαλλία-2

Συνολικά το Σαββατοκύριακο απομακρύνθηκαν από τους δρόμους της Μόσχας, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος, 1,2 εκατομμύριο κυβικά μέτρα χιονιού, προσθέτοντας πως οι εργασίες καθαρισμού των δρόμων από το χιόνι θα συνεχισθούν και για τον σκοπό αυτό λαμβάνονται μέτρα. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση στα αεροδρόμια της Μόσχας ακυρώθηκαν 22 πτήσεις, ενώ 103 πτήσεις ανακοίνωσαν καθυστερήσεις.

«Χιονόπτωση του αιώνα» στην Μόσχα – Πολιτικό ψύχος σε Ισπανία και Γαλλία-3

Πορτοκαλί συναγερμός στην Γαλλία

Σε επιφυλακή εξαιτίας του χιονιού και του παγετού βρίσκονται περίπου 35 περιοχές σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου και του Παρισιού, ενώ αναμένεται το ύψος του χιονιού στην πρωτεύουσα να φτάσει τα 10 εκατοστά, ενώ ανάλογα την περιοχή μπορεί να φτάσει και έως 20 εκατοστά.

«Χιονόπτωση του αιώνα» στην Μόσχα – Πολιτικό ψύχος σε Ισπανία και Γαλλία-4

Σύμφωνα με ενημέρωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Γαλλίας Météo France οι προειδοποιήσεις αφορούν σε περιοχές που εκτείνονται από το Loire Atlantique στα δυτικά έως τις Αρδενές στα βορειοανατολικά. Παράλληλα, η μετεωρολογική υπηρεσία προτρέπει τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ενώ διατηρεί τον πορτοκαλί συναγερμό – το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης – για τις πλημμύρες κατά μήκος της λεκάνης του ποταμού Σηκουάνα. Υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο των πλημμυρών  κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι.

«Χιονόπτωση του αιώνα» στην Μόσχα – Πολιτικό ψύχος σε Ισπανία και Γαλλία-5

Ακόμη, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Γάλλων μετεωρολόγων, το χιόνι θα αποφέρει ισχυρή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγο ακόμα και για παγετό από την Τετάρτη με τον υδράργυρο να αναμένεται να βουτήξει στους -10 βαθμούς Κελσίου, ιδίως στο Σεντ Βαλ ντε Λουάρ, το Μπερί.

Επέλαση του χιονιά στην Ισπανία

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις στην Ισπανία είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, ενώ αρκετοί είναι οι μαθητές που δεν μπόρεσαν να πάνε σχολείο λόγω της επέλασης του χιονιά.

Συνολικά, 42 πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο Μαδρίτη – Μπαράχας (19 αφίξεις και 23 αναχωρήσεις), σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος Τύπου της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου Aena. ΚΑτά τις ίδιες πληροφορίες, έξι πτήσεις χρειάστηκε να κατευθυνθούν προς άλλα αεροδρόμια, οι τέσσερις προς τη Βαλένθια και οι δύο προς τη Βαρκελώνη. Σε ολόκληρη τη ώρα, χιλιάδες μαθητές δεν μπόρεσαν να πάνε στα σχολεία τους λόγω των χιονοπτώσεων, εκ των οποίων 38.000 στην Καστίλη Λα Μάντσα και 2000 στην Καταλονία.

«Χιονόπτωση του αιώνα» στην Μόσχα – Πολιτικό ψύχος σε Ισπανία και Γαλλία-6

Παράλληλα, προειδοποιήσεις για σφοδρή χιονόπτωση, βροχές, φαινόμενα παγετού αλλά και κίνδυνο κατολισθήσεων σε 34 επαρχίες της χώρας εξέδωσε η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας, ΑΕΜΕΤ. Προβλέπει, δε, για σήμερα Τρίτη, χιονοπτώσεις και παγετό στο βόρειο, ανατολικό και δυτικό τμήμα της Ισπανίας, όπως επίσης στα κεντρικά και στις ορεινές περιοχές στα νοτιοανατολικά.

«Χιονόπτωση του αιώνα» στην Μόσχα – Πολιτικό ψύχος σε Ισπανία και Γαλλία-7

Σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκονται σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της εφημερίδας El Pais οι εξής περιοχές: Σαραγόσα, Κανταβρία, Καταλονία, Καστεγιόν και Αστούρια. Η Κόρδοβα, η Γρανάδα, η Jaén, η Teruel, η Cuenca, η Γκουανταλαχάρα, η Καστίγια και η Λεόν, η Μαδρίτη, η Ναβάρα, η Λα Ριόχα και η Χώρα των Βάσκων είναι υπό κίτρινη προειδοποίηση για το χιόνι.

«Χιονόπτωση του αιώνα» στην Μόσχα – Πολιτικό ψύχος σε Ισπανία και Γαλλία-8

Οδηγία εξέδωσε μάλιστα και το Δημαρχείο της Μαδρίτης, σύμφωνα με την οποία συμβουλεύει τους ντόπιους να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους στο σπίτι και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ενεργοποίησαν την υψηλότερη ειδοποίηση για το Χειμερινό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης.

«Χιονόπτωση του αιώνα» στην Μόσχα – Πολιτικό ψύχος σε Ισπανία και Γαλλία-9

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή