Σημείο ανάφλεξης για την Ασία το Κασμίρ

Σημείο ανάφλεξης για την Ασία το Κασμίρ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 70 χρόνια από την ταυτόχρονη ίδρυση των κρατών τους, Ινδία και Πακιστάν έχουν ήδη αναμετρηθεί σε δύο πολέμους για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, στα Ιμαλάια. Το ηφαίστειο παραμένει ενεργό, όπως μας υπενθύμισε ένα νέο αιματηρό επεισόδιο στη μεθοριακή ζώνη την Κυριακή, όπου τέσσερις Ινδοί στρατιώτες και ένας Πακιστανός άμαχος έχασαν τη ζωή τους.

«Το Κασμίρ παραμένει δυνητικό σημείο ανάφλεξης ανάμεσα σε δύο πυρηνικές δυνάμεις», επισήμανε χθες ο πρεσβευτής του Πακιστάν στην Αθήνα, Χαλίντ Ουσμάν Καϊσέρ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πακιστανική πρεσβεία, στο πλαίσιο της Ημέρας Αλληλεγγύης προς τον λαό της περιοχής. Ο Πακιστανός διπλωμάτης ζήτησε να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ΟΗΕ, που αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Κασμίρ στην αυτοδιάθεση και κατήγγειλε συστηματικούς διωγμούς εις βάρος των μουσουλμάνων, με τελευταία εκδήλωση τις επιθέσεις εναντίον γυναικών από φανατικούς που τις ταπεινώνουν δημοσίως, κόβοντας τις κοτσίδες των μαλλιών τους.

Ο κ. Καϊσέρ εξέφρασε την απογοήτευση των Πακιστανών για την επίθεση που εξαπέλυσε, ανήμερα Πρωτοχρονιά, ο πρόεδρος Τραμπ, κατηγορώντας τη χώρα του ότι προσφέρει άσυλο στους Ταλιμπάν. «Χάσαμε 70.000 στρατιώτες και αμάχους σε έναν πόλεμο που δεν ήταν δικός μας, αλλά των Αμερικανών», σημειώνει σχετικά. Απαντώντας σε ερώτησή μας για τις επιθέσεις εναντίον ομοεθνών του από τη Χρυσή Αυγή, εξέφρασε την εκτίμησή του για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ελληνική Δικαιοσύνη. «Το τελευταίο τετράμηνο οι επιθέσεις μειώθηκαν σημαντικά, αν και προσφάτως άλλος ένας ομοεθνής μας πυροβολήθηκε στο πόδι, στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο κ. Καϊσέρ.

Π.Γ.Π.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή