Κατά 177 εκατ. είναι αυξημένες οι ενισχύσεις στον νέο αναπτυξιακό

Κατά 177 εκατ. είναι αυξημένες οι ενισχύσεις στον νέο αναπτυξιακό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένο κατά 177 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αρχικό ποσό που είχε καθορισθεί το 2016 είναι το συνολικό ποσό των ενισχύσεων για τον πρώτο κύκλο των τεσσάρων –στην πραγματικότητα τριών– καθεστώτων του αναπτυξιακού νόμου. Επιπλέον, έγινε ανακατανομή των κονδυλίων προς όφελος κυρίως του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα», ενώ από την άλλη μειώθηκαν ελαφρώς τα ποσά των ενισχύσεων για το καθεστώς «Νέες ανεξάρτητες ΜμΕ».

Το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν ως φοροαπαλλαγή και όφελος από τη σταθεροποίηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τα επενδυτικά σχέδια που θα υπάγονταν στο καθεστώς «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθος» αποφασίστηκε με πρόσφατη υπουργική απόφαση να κατανεμηθεί στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων –μέσω της οποίας ενισχύονται τα περισσότερα έργα– του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του α΄ κύκλου δεν υποβλήθηκε τελικώς κανένα επενδυτικό σχέδιο στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος. Με βάση την ίδια υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή υπουργό Αλ. Χαρίτση, η κατανομή των ενισχύσεων ανά καθεστώς και ανά περιφέρεια έχει ως εξής:

• Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής για το καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα» ανέρχεται με την τελική κατανομή σε 280 εκατ. ευρώ έναντι 80 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική κατανομή ενώ το ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ανήλθε στα 150 εκατ. ευρώ έναντι 70 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά.

• Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής για το καθεστώς «Νέες ανεξάρτητες ΜμΕ» ανήλθε τελικά σε 7 εκατ. ευρώ και για τα λοιπά είδη ενισχύσεων (επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση δημιουργούμενης απασχόλησης) σε 140 εκατ. ευρώ. Η αρχική κατανομή προέβλεπε τα ποσά των 50 εκατ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς «Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού» η κατανομή παρέμεινε όπως αρχικά είχε προσδιορισθεί, δηλαδή 150 εκατ. ευρώ για φορολογικές απαλλαγές.

Ανά Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – ΔΙΑΠ (στην ουσία ανά περιφέρεια) τη μερίδα του λέοντος παίρνει η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΓΔΙΕ), καθώς για τα τρία καθεστώτα και τα προαναφερθέντα είδη ενισχύσεων η υπουργική απόφαση προβλέπει το ποσό των 304,6 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών ποσό 135,52 εκατ. ευρώ αφορά τις φοροαπαλλαγές για τα επενδυτικά σχέδια του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα».

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Διεύθυνση Διεύθυνση Περιφερειακής Αναπτυξιακής Πολιτικής του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, η οποία θα κατανείμει στα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν σε αυτήν και κρίθηκαν επιλέξιμα το ποσό των 160,05 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν λαμβάνει κανένα ποσό –προφανώς διότι δεν υπήρχε επιλέξιμο επενδυτικό σχέδιο– σε ό,τι αφορά φοροαπαλλαγές για το καθεστώς, η «Νέες ανεξάρτητες ΜμΕ». Το ίδιο ισχύει επίσης για τις ΔΙΑΠ Δωδεκανήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Ιονίων Νήσων.

Το τρίτο μεγαλύτερο ποσό λαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο συνολικά ανέρχεται σε 61,39 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές στη «Γενική Επιχειρηματικότητα» η Περιφέρεια Κρήτης ξεπερνά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λαμβάνοντας το ποσό των 17,39 εκατ. ευρώ έναντι 16,55 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή