Πωλήθηκε μόλις 1 ευρώ, ενώ μπορεί να άξιζε πάνω από 1 δισ.

Πωλήθηκε μόλις 1 ευρώ, ενώ μπορεί να άξιζε πάνω από 1 δισ.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πώληση της Banco Popular θα μπορούσε να ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ, συμπεραίνει η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Deloitte, σύμφωνα με έρευνά της που διέρρευσε στον Τύπο. H Banco Popular αγοράστηκε εσπευσμένα έναντι ενός ευρώ από την ανταγωνίστρια Santander τον Ιούνιο του 2017, αφού οι επενδυτές της υπέστησαν «κούρεμα» 3,3 δισ. ευρώ.

Ηταν η πρώτη πώληση που οργανώθηκε από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB), το οποίο ανέθεσε στην Deloitte την αξιολόγηση της Banco Popular. Την αξιολόγηση αυτή ανέλαβε να διεκπεραιώσει η Deloitte μέσα σε μόλις 12 μέρες… Κάποιοι επενδυτές έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη, απαιτώντας να αποζημιωθούν.

«Εξαιρετικά επισφαλείς»

Η Deloitte επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων της Banco Popular ήταν «εξαιρετικά επισφαλείς», διότι έπρεπε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η πραγματική αξία της τράπεζας θα μπορούσε να προσδιοριστεί καλύτερα μέσω της αναλυτικότερης εκτίμησης του ενεργητικού της. Ομως, το «κούρεμα» μετοχών και ομολόγων της Banco Popular και η πώληση στη Santander έναντι του συμβολικού τιμήματος του ενός ευρώ έγιναν εσπευσμένα, διότι οι καταθέτες είχαν αρχίσει να αποσύρουν τα χρήματά τους από την τράπεζα. «Είναι προφανής ο λόγος που το SRB δεν ήθελε να δημοσιευτεί η έκθεση της Deloitte, διότι δεν υπήρξε σωστή και ξεκάθαρη ανάλυση του ενεργητικού της τράπεζας», σχολιάζει ο Ρίτσαρντ Ιστ, συνεργάτης της εταιρείας νομικών συμβούλων Quinn Emanuel.

Εξυγίανση

To SRB επέβαλε «κούρεμα» στους μετόχους και στους ομολογιούχους της Banco Popular, αντί να χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων για την κάλυψη των ζημιών από επισφαλή δάνεια. Ηταν η πρώτη εξυγίανση προβληματικής τράπεζας που ανέλαβε το SRB, θέτοντας σε εφαρμογή τους κανόνες της τραπεζικής ένωσης. Αφενός οι επενδυτές έχασαν 3,3 δισ. ευρώ, αφετέρου η Santander απέκτησε τα υγιή περιουσιακά στοιχεία της ανταγωνίστριάς της έναντι μόνον 1 ευρώ. Το πόρισμα της Deloitte βασίζεται σε τρία σενάρια. Σύμφωνα με το καλό σενάριο, η αξία της Banco Santander αποτιμάται σε 1,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το βασικό και το κακό σενάριο, η Deloitte προσδιορίζει την έλλειψη κεφαλαίων της Banco Santander σε μερικά δισ. ευρώ.

Οταν δημιουργήθηκε η τραπεζική ένωση το 2012, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συμφώνησαν ότι θα καλύπτονται οι ζημίες μιας τράπεζας με τα κεφάλαια των μετόχων και των ομολογιούχων ή και με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Είχαν προηγηθεί τραπεζικές διασώσεις με κρατικά κεφάλαια σε διάφορα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται αιφνίδια η δημοσιονομική κατάστασή τους και να φθάνουν σε αδιέξοδο. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Ιρλανδίας. Ηταν η πρώτη κυβέρνηση της Ευρωζώνης που ζήτησε οικονομική βοήθεια από την τρόικα (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), αφού εκτροχιάστηκε η δημοσιονομική κατάσταση με την κρατικοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της. Η Ισπανία, επίσης, είχε δανειστεί 41 δισ. ευρώ για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών της.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο «πείραμα» με «κούρεμα» μετοχών, ομολόγων και καταθέσεων έγινε στην Κύπρο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης. Τον Ιανουάριο του 2015 δημιουργήθηκε το SRB, αναλαμβάνοντας την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή