Διχασμένοι οι Ολλανδοί για τον βασιλιά

Διχασμένοι οι Ολλανδοί για τον βασιλιά

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mπορεί να είναι ένα από τα πιο φιλελεύθερα κράτη του κόσμου, αλλά στην Ολλανδία ο θαυμασμός για τη βασιλική οικογένεια μοιάζει να επιμένει. Μια νέα κρίση ξέσπασε στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας σχετικά με την προσπάθεια ενός από τα κυβερνητικά κόμματα να ακυρώσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο η εξύβριση του βασιλιά αποτελεί έγκλημα που επισείει ποινή πενταετούς κάθειρξης. Η Ολλανδία είναι από τα λίγα κράτη της Ευρώπης που έχει ειδικό νόμο για την περιύβριση του βασιλιά (lese majeste). Η τελευταία υπόθεση βασιλικής εξύβρισης στην Ολλανδία χρονολογείται στο 2016.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας πρόκειται να συζητήσει το θέμα αυτή την εβδομάδα, αλλά οι διαφορές στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού παραμένουν εμφανείς. Ενώ οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές και το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζουν την πρωτοβουλία των φιλελευθέρων στο κόμμα D66, έρχονται αντιμέτωποι με την αντιπολίτευση από τα χριστιανικά κόμματα στην κυβέρνηση, το CDA και τη Χριστιανική Ενωση.

Ο Κρις βαν Νταμ, βουλευτής του CDA, δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf: «Μιλούμε για τον βασιλιά μας, ο οποίος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στον δημόσιο διάλογο».

Σύμφωνα με την πρόταση του D66, ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος θα εξακολουθεί να προστατεύεται από τα κηρύγματα μίσους που σκοπό έχουν να υποκινήσουν ρατσιστικό ή φυλετικό μίσος. Αν και φαίνεται να τάσσεται υπέρ της αλλαγής, το κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα VVD, του οποίου ηγείται ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε, τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει έναν νόμο που επιβάλλει στον βασιλιά να καταθέσει μήνυση προκειμένου να δικαιωθεί. Ο Σβεν Κούπμανς, βουλευτής, τόνισε ότι, «αν ο βασιλιάς πρέπει να καταθέσει μήνυση, τότε δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε. Ο βασιλιάς δεν είναι δυνατόν να επισκέπτεται την αστυνομία με το ποδήλατο του προκειμένου να κάνει μήνυση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κόμματα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το θέμα για να κάνουν σαφείς τις μεταξύ τους διαφορές πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.

Δύο χρόνια πριν, ένας άνδρας καταδικάστηκε σε τριάντα ημέρες φυλακή επειδή «εξύβρισε» τον βασιλιά στο Facebook κατηγορώντας τον ως δολοφόνο, κλέφτη και βιαστή. Μάλιστα, είχε κατασκευάσει και φωτογραφίες από εκτελέσεις, στις οποίες εμφανιζόταν το πρόσωπο του βασιλιά στις θέσεις των θυμάτων. Ενα δικαστήριο στο Οβερτζίσελ είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και απαιτείται η επιβολή τιμωρίας στον ύποπτο ως δράστη».

Επίσης, το 2014 οι εισαγγελείς κατηγόρησαν ακτιβιστή που φώναζε πρόστυχα συνθήματα για τη βασιλική οικογένεια, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, αλλά τελικά απέσυραν τις κατηγορίες όταν αυτές θεωρήθηκαν επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου.

Αρχηγοί φιλικών κρατών

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα καταργήσουν και ένα νόμο σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η εξύβριση και των αρχηγών φιλικών κρατών. Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη αυτού του μέτρου, αφού ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας, απαίτησε τη δίωξη Γερμανού κωμικού για ένα σατιρικό ποίημα. Το αδίκημα επισείει ποινή φυλάκισης δύο ετών σε ολλανδική φυλακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή