Οταν η απιστία μπορεί να γίνει έμπνευση για αλλαγή

Οταν η απιστία μπορεί να γίνει έμπνευση για αλλαγή

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γάμοι διαλύονται για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, αλλά ο συχνότερος είναι η ανακάλυψη ότι το έτερόν σου ήμισυ σε «απάτησε».

Και βάζω τη λέξη σε εισαγωγικά επειδή ο ορισμός της απιστίας μπορεί να έχει μεγάλες διαφορές ακόμη και στο εσωτερικό ενός ζευγαριού. Αν και τις περισσότερες φορές εμπλέκονται σεξουαλικές πράξεις με κάποιον άλλον από τον σύντροφό σου, υπάρχουν ζευγάρια που καταλήγουν στον χωρισμό εξαιτίας της χρήσης της πορνογραφίας, μιας συναισθηματικής σχέσης που δεν έχει να κάνει με τη φυσική ερωτική επαφή ή ακόμα λόγω των γλυκοκοιταγμάτων ή του φλερτ με κάποιον τρίτο.

Η απιστία σίγουρα δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Υπήρχε από τη στιγμή που οι άνθρωποι άρχισαν να ζουν σε ζευγάρια, παντρεμένα ή όχι. Οι σύμβουλοι γάμου αναφέρουν ότι η απιστία συμβαίνει σε ευτυχισμένα ζευγάρια και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση για τον Γάμο και την Οικογενειακή Θεραπεία, οι εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα 15% των παντρεμένων γυναικών και 25% των παντρεμένων ανδρών είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις. Τα ποσοστά αυτά αυξάνονταν κατά 20% όταν συμπεριλήφθηκαν και οι σχέσεις χωρίς ερωτική επαφή. Και καθώς οι γυναίκες άρχισαν να εργάζονται μακριά από το σπίτι, οι πιθανότητες να κάνουν εξωσυζυγική σχέση αυξήθηκε αναλόγως.

Τα καλά νέα είναι ότι με βάση του τι είναι αυτό που οδήγησε τον σύντροφο να ξεφύγει από τη σχέση του και πόσο διατεθειμένο είναι το ζευγάρι να παραμείνει μαζί, η απιστία δεν καταλήγει πάντα στο διαζύγιο. Στην πραγματικότητα, όπως ανακάλυψαν οι σύμβουλοι γάμου, τα ζευγάρια που αποφασίζουν να χτίσουν τη σχέση τους πέρα από την απιστία τελικά καταλήγουν να έχουν μια σχέση δυνατότερη, πιο αγαπησιάρικη και με κοινή κατανόηση από αυτή που είχαν παλιότερα.

Οπως εξηγεί η Εσθερ Περέλ, ψυχοθεραπεύτρια από τη Νέα Υόρκη, «κάποιες εξωσυζυγικές περιπέτειες θα καταφέρουν θανατηφόρο πλήγμα σε μια σχέση». Ωστόσο, άλλες θα «αποτελέσουν έμπνευση για αλλαγή που χρειαζόταν. Η απιστία πληγώνει, αλλά αυτό το τραύμα μπορεί να αποκατασταθεί».

Οι περισσότερες εξωσυζυγικές σχέσεις είναι το αποτέλεσμα έλλειψης ικανοποίησης από τη συζυγική σχέση, που πυροδοτείται από τον πειρασμό και την ευκαιρία. Ο ένας σύντροφος μπορεί να περνάει ατελείωτες ώρες στη δουλειά του, στα καθήκοντα του σπιτιού, σε εξωτερικές δραστηριότητες, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραμελώντας τις συναισθηματικές ανάγκες του άλλου συντρόφου. Συχνά οι σύντροφοι αγνοούσαν τι ήταν αυτό που έλειπε από τη σχέση τους και δεν υποπτεύονταν το κακό που επρόκειτο να γίνει.

Ή το πρόβλημα μπορεί να προκύψει από προσωπικά θέματα που έχει ο ένας σύντροφος όπως είναι η αδυναμία επίλυσης των συγκρούσεων, ο φόβος, οι ανασφάλειες ή αλλαγές στην καθημερινότητα, που αποστερούν τη σχέση από την προσοχή και την τρυφερότητα που κάποτε την έτρεφαν. Ωστόσο, οι σύμβουλοι γάμου επιμένουν ότι με ψυχοθεραπεία και κοινή επιθυμία διατήρησης του γάμου τα ζευγάρια έχουν καλές πιθανότητες να ξεπεράσουν το τραύμα της απιστίας και να αποφύγουν το πραγματικό δράμα ενός διαζυγίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή