Μέρκελ: Επώδυνοι συμβιβασμοί από όλους «για το καλό της χώρας»

Μέρκελ: Επώδυνοι συμβιβασμοί από όλους «για το καλό της χώρας»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη για «επώδυνους συμβιβασμούς» για να αποσπάσει μία συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες, σήμερα, τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πολιτικό αδιέξοδο.

«Διαφωνίες παραμένουν σε ουσιαστικά θέματα και κάθε ένας από μας θα πρέπει να αποδεχθεί επώδυνους συμβιβασμούς», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Είμαι έτοιμη γι΄αυτό, εάν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι τελικά τα πλεονεκτήματα θα βρίσκονται επάνω από τα μειονεκτήματα», είπε τονίζοντας ότι πρόκειται για «το ύψιστο συμφέρον της χώρας».

Επειτα από μαραθώνιες συνομιλίες οι ηγέτες των χριστιανικών ενώσεων και των σοσιαλδημοκρατών έχουν θέσει τη σημερινή ημέρα ως τελικό όριο για την επίτευξη συμφωνίας για τη συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού με τη συμμετοχή της Χριστιανοδημορκατικής Ενωσης (CDU), της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

«Πιστεύω ότι σήμερα είναι η ημέρα που θα αποφασισθεί» εάν τα δύο στρατόπεδα μπορούν να συμφωνήσουν, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με την Τζούλια Κλέκνερ, σύμβουλο της καγκελαρίου, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν μέχρι αργά τη νύχτα.

Θέματα εσωτερικής πολιτικής παραμένουν ανοικτά

Χθες ανακοινώθηκε ότι υπήρξε συμφωνία ως προς σειρά θεμάτων, αρχής γενομένης από την Ευρώπη, όπου τα δύο στρατόπεδα είναι έτοιμα να υποστηρίξουν επί της αρχής τις προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης. Ο Μάρτιν Σουλτς μάλιστα μίλησε για το τέλος της πολιτικής λιτότητας στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, θέματα εσωτερικής πολιτικής παραμένουν ανοικτά, ο τομέα της υγείας και η αγορά εργασίας.

Οι σοσιαλδημοκράτες ζητούν περιορισμό των ανισοτήτων ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά ταμεία υγειονομικής ασφάλισης και μείωση των συμβάσεων απασχόλησης περιορισμένου χρόνου. Ως προς τα δύο αυτά θέματα, οι συντηρητικοί παραμένουν αμετακίνητοι. Οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν επίσης για το ύψος των αμυντικών δαπανών, τη στιγμή που η Γερμανία ως μέλος του ΝΑΤΟ τελεί υπό την πίεση των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ για την αύξηση της συνεισφοράς του Βερολίνου στη συμμαχία.

«Η Γερμανία πρέπει να μπορεί να δείξει ότι «είναι άξια εμπιστοσύνης σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ. Από την πλευρά τους οι σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να επιτύχουν ορατές υποχωρήσεις του συντηρητικού στρατοπέδου, αρκετά εμφανείς προς τη βάση του SPD που θα κληθεί να εγκρίνει τελικά τη συμφωνία, αφού τα 440.000 μέλη του κόμματος θα έχουν τον τελευταίο λόγο σε εσωτερική ψηφοφορία που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του Μαρτίου.

«Συνασπισμός των χαμένων»

Ελλείψει συμφωνίας, η Μέρκελ θα πρέπει να αποδεχθεί στον σχηματισμό μίας ασταθούς κυβέρνησης μειοψηφίας ή την διεξαγωγή νέων εκλογών, με κίνδυνο να δοθεί έδαφος για την αύξηση της εκλογικής δύναμης της γερμανικής ακροδεξιάς. Σε περίπτωση επιτυχίας των διαπραγματεύσεων και τη συγκρότηση του μείζονος συνασπισμού, η τέταρτη θητεία της Μέρκελ προαναγγέλλεται περιπεπλεγμένη. Ηδη ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται ειρωνικά στον «συνασπισμό των χαμένων».

Οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στην πλέον ευάλωτη κατάσταση. Αφού κατέγραψαν κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου το χειρότερο μεταπολεμικό τους σκορ (20%), το παλαιότερο κόμμα της Γερμανίας συνεχίζει την καθοδική του πορεία στις δημοσκοπήσεις. Πιστώνεται με το 17% (INSA), ενώ η ακροδεξιά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 15%. Οι συντηρητικοί βρίσκονται επίσης σε υποχώρηση, με 30,5%. Οι CDU και CSU δεν εκπροσωπούν πλέον την πλειοψηφία των Γερμανών, γεγονός πρωτόγνωρο στις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία. Και αυτό, πριν ακόμη αρχίσουν να κυβερνούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή