Το Κονκλάβιο (06/02/18)

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν κι αυτός εκεί…

Οι εποχές είναι περίεργες. Με απλά λόγια, ποτέ δεν ξέρεις από πού θα σου ’ρθει (αν σου έρθει…) και από ποιον. Υποψιάζομαι ότι αυτός, μεταξύ άλλων, είναι ο λόγος που παρότι πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. εμφανίστηκαν στο Σύνταγμα την Κυριακή, το έκαναν σεμνά και ταπεινά. Δηλαδή χωρίς selfies και πολλά πολλά. Σημειώνω ότι το «παρών» έδωσαν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Κώστας Τασούλας, ο Χρήστος Κέλλας, η Σοφία Βούλτεψη και άλλοι πολλοί, που, όμως, απέφυγαν τις πολλές κοινωνικότητες. Εννοείται ότι δεν θα μπορούσε να λείψει ο Αδωνις Γεωργιάδης. Σημειώνω, πάντως, ότι τελικά, όπως πληροφορούμαι, ο έτερος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης δεν εμφανίστηκε. Αυτός που εμφανίστηκε και πολλοί δεν πήραν είδηση ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και σύσσωμο το επιτελείο του.

Κρυφή γοητεία

Τουλάχιστον, οι νεοδημοκράτες παραδέχονται την κρυφή γοητεία του λαϊκού αισθήματος. Το λέω επειδή από το Κίνημα Αλλαγής εμφάνιση στο συλλαλητήριο δεν έκανε μόνο η Εύα Καϊλή, την οποία αρέσκεται να ψέγει το προεδρικό περιβάλλον. Κατάσκοπός μου συνέλαβε και τον Αντώνη Βγόντζα, πρόεδρο της επιτροπής Διαδικασιών για το συνέδριο του νέου φορέα, παρότι θυμίζω ότι το άρθρο του υπέρ του συλλαλητηρίου έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια, ειδικά στους Ποταμίσιους. Δεν θέλω να πιστέψω ότι τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ή ότι για παν ενδεχόμενο, το Κίνημα Αλλαγής ήθελε να έχει και το ένα πόδι (διακριτικά) στο συλλαλητήριο…

Το πρώτο τηλεφώνημα

Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που τηλεφώνησε στον Νίκο Αναστασιάδη όταν «κλείδωσε» το αποτέλεσμα του β΄ γύρου των κυπριακών εκλογών; Και, όμως, ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Θυμίζω ότι επί των ημερών του στο υπουργείο Εξωτερικών ο Βενιζέλος είχε καλή συνεργασία με τον Αναστασιάδη, με τον οποίο διατηρεί και μακρά φιλία. Οι παλιές φιλίες, ούτως ή άλλως, πάνε στον παράδεισο.

«Ευαισθησίες»

Εκ παραδρομής –και φορτώνοντας την ευθύνη στο Spiegel για το ότι το ΠΓΔΜ γράφτηκε ως «Μακεδονία»– λέει ο Γιοχάνες Χαν ότι έγινε το λάθος στην επίμαχη συνέντευξη που εκνεύρισε την Αθήνα. Οπως το έθεσαν συνεργάτες του, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση ποτέ δεν θα τολμούσε να ερεθίσει με τέτοιο τρόπο τις ελληνικές «ευαισθησίες» (λέγε με παραξενιές…). Μπορεί και ναι. Μπορεί και όχι. Δεν καταλαβαίνω, πάντως, γιατί γίνεται τόση φασαρία. Τα ίδια είχε πει και ο Νίκος Ξυδάκης σε συνέντευξή του στον ξένο Τύπο και μάλιστα με την ιδιότητα του αναπληρωτή ΥΠΕΞ. Πάντως, ο Χαν θα παρουσιάσει σήμερα μαζί με τη Φεντερίκα Μογκερίνι στο Στρασβούργο τη στρατηγική για τη Διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων. Για να συμπληρωθεί ο πανηγυρικός τρόπος με τον οποίο προωθείται η ευρωπαϊκή προοπτική των εν λόγω χωρών, σας ενημερώνω ότι στο Στρασβούργο θα βρίσκονται τα επόμενα 24ωρα και Σκοπιανοί βουλευτές για τη συνεδρίαση της μεικτής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – ΠΓΔΜ. Αυτή θα κρίνει τη συμμόρφωση ή μη της γειτονικής χώρας με τα ενταξιακά κριτήρια, μεταξύ των οποίων και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Την Πέμπτη αναμένεται να εκδοθεί και κοινό ψήφισμα. Περιμένω να δω αν θα έχει συστάσεις (δηλαδή καμπάνες), ή μόνο καλά λόγια…

Εθνικιστές vs πατριωτών

Μεγάλη εκδήλωση πληροφορούμαι ότι ετοιμάζει το Ποτάμι στις 21 Φεβρουαρίου υπό την ομπρέλα «Εθνικισμός εναντίον πατριωτισμού». Δεν ξέρω αν θα προτιμηθεί διακομματική συμμετοχή στη λογική του Θεοδωράκη ότι τα μεγάλα εθνικά θέματα απαιτούν διακομματική συναίνεση – πάντως, θα είναι παρούσα η Αντιγόνη Λυμπεράκη. Αυτό που ξέρω είναι ότι την ίδια μέρα έχει γενέθλια ο Θεοδωράκης.

TEDx στο Μαξίμου

Δεν ξέρω αν πρόκειται για ακόμη μία ρηξικέλευθη ιδέα του Σταύρου Θεοδωράκη στο πλαίσιο των «εναλλακτικών» σκέψεων που ενίοτε κάνουν το Ποτάμι να μοιάζει με όμιλο προβληματισμού ή με TEDx με ολίγον από ΠΑΣΟΚ. Ομως, έχω βάσιμες υποψίες ότι η ιδέα του για τη σύγκληση συμβουλίου αρχηγών με τη συμμετοχή πρώην πρωθυπουργών που θα μοιραστούν τις σκέψεις τους και την εμπειρία τους για το Σκοπιανό δεν είναι ουρανοκατέβατη. Δεν αποκλείεται, ας πούμε, να τη συζήτησε με τον Αλ. Τσίπρα κατά το τετ α τετ τους στο Μαξίμου. Ή να την έχει ήδη συζητήσει με τον Γ. Παπανδρέου, αν και έχω ακόμη πιο βάσιμες υποψίες και πληροφορίες ότι έχει ήδη συζητηθεί σε επαφές του παπανδρεϊκού περιβάλλοντος με το πρωθυπουργικό. Και ποιοι, θα προσέρχονταν, άραγε σε μια τέτοια συνάντηση, πλην του Γ. Παπανδρέου; Ο Κ. Σημίτης και ο Κ. Καραμανλής; Υποθέτω ότι ο Σταύρος εννοεί τους πρώην πρωθυπουργούς που κλήθηκαν να χειριστούν το ζήτημα. Ή μήπως όχι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή