Το ζεστό τσάι υπεύθυνο για τον καρκίνο του οισοφάγου σε καπνιστές και πότες

Το ζεστό τσάι υπεύθυνο για τον καρκίνο του οισοφάγου σε καπνιστές και πότες

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν είστε καπνιστές και καταναλώνετε καθημερινά αλκοόλ, τότε καλό θα ήταν να αφήσετε το τσάι σας να κρυώσει πριν το απολαύσετε. Σύμφωνα με νέα έρευνα, όταν το τσάι καταναλώνεται πολύ ζεστό, τότε υπάρχει κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου στον οισοφάγο. Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό «τα Χρονικά της Εσωτερικής Ιατρικής», η κατανάλωση πολύ ζεστού τσαγιού, όπως διαπιστώθηκε, συσχετιζόταν με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο σε ανθρώπους που κάπνιζαν ή έπιναν αλκοόλ.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ο όγδοος πιο κοινός καρκίνος στον κόσμο και συχνά αποδεικνύεται θανατηφόρος, αφού περίπου 400.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω αυτού, σύμφωνα με το Διεθνές Πρακτορείο Έρευνας για τον Καρκίνο. Συνήθως προκαλείται από επανειλημμένες πληγές στον οισοφάγο από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα γαστρικά υγρά και – πολύ πιθανό – από τα πολύ ζεστά ροφήματα. Στην έρευνα, που είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει, εξετάστηκαν περίπου 500.000 ενήλικες στην Κίνα για το μέσο χρονικό διάστημα των 10 χρόνων. Λόγω της έκτασης που πήρε η έρευνα, έθεσε τον πήχη ψηλά για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με δήλωση του Νίαλ Φριντμαν που είναι επικεφαλής ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο για τον Καρκίνο στη Βηθεσδά του Μέριλαντ.

Στους συμμετέχοντες που έπιναν τσάι επί καθημερινής βάσεως ζητήθηκε να περιγράψουν τη θερμοκρασία του ως «ζεστή», «καυτή» ή «εξαιρετικά καυτή». Η κατανάλωση «ζεστού» ή «εξαιρετικά ζεστού» τσαγιού από μόνη της δεν αποτελούσε παράγοντα πρόβλεψης για τον καρκίνο του οισοφάγου, πράγμα πολύ θετικό για τους λάτρεις του. Ωστόσο, για τους ανθρώπους που ήταν καπνιστές ή κατανάλωναν αλκοόλ – παράγοντες που είναι γνωστοί για το συσχετισμό τους με τον καρκίνο του οισοφάγου – το «ζεστό» ή «εξαιρετικά ζεστό» τσάι εκτόξευε τα επίπεδα του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου πολύ ψηλά, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Τζούν Λουβ, που είναι και καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιο-στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Πέκινγκ.

«Η κατανάλωση ζεστού τσαγιού συνείσφερε στην εμφάνιση του καρκίνου μόνο όταν αυτό συνοδευόταν από το κάπνισμα και το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες», λέει η Λουβ. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες για την κατανάλωση καπνού και αλκοόλ στην αρχή της έρευνας. «Ως μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ» θεωρήθηκε αυτή των 15 ή περισσότερων γραμμαρίων καθημερινά – ή έστω 340 γραμμάρια μπύρας και 140 γραμμάρια κρασιού. Το κάπνισμα ορίστηκε ως υπερβολικό μετά από ένα ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα. Τα πολύ ζεστά ροφήματα μπορεί να κάνουν τον οισοφάγο πιο ευάλωτο σε αυτούς τους γνωστούς παράγοντες που προκαλούν καρκίνο, όπως είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ, δήλωσε ο Φρίντμαν.

«Ο ερεθισμός του χιτώνα του οισοφάγου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη φλεγμονή και σε ασυνήθιστη κινητικότητα των κυττάρων», δήλωσε. «Εναλλακτικά, τα ζεστά ροφήματα ίσως προκαλέσουν βλάβη στην άμυνα των κυττάρων, αφήνοντας τον ιστό απροστάτευτο και επιρρεπή σε οποιαδήποτε προσβολή του από καρκινογόνα κύτταρα». Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν μέτρησαν αντικειμενικά τη θερμοκρασία του τσαγιού τους και αυτό λειτούργησε κάπως αρνητικά στη διεξαγωγή των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων σε θερμοκρασία άνω των 65 βαθμών Κελσίου, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του οισοφάγου.

Το 2016, σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «η Ογκολογία του Λάνσετ», φάνηκε ότι η κατανάλωση τόσο ζεστών ροφημάτων μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους». Η ανάλυση αυτή εμπεριείχε όλους τους τύπους ζεστών ροφημάτων, μαζί και τον καφέ και το τσάι. Όμως σε λίγες περιπτώσεις μόνο εξετάστηκαν σε συνδυασμό με το ποτό και το τσιγάρο. Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι λίγο σπάνιο να καταναλώσει πολύς κόσμος τσάι που ξεπερνά τους 65 βαθμούς Κελσίου – σε άλλα μέρη όμως όπως είναι η Ρωσία, το Ιράν, η Τουρκία και η Νότια Αμερική, αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. «

«Εάν πάει κανείς στη Μέση Ανατολή ή τη Ρωσία, θα παρατηρήσει ότι πίνουν τσάι που βρίσκεται συνεχώς στο σαμοβάρι, δηλαδή ένα πιθάρι που βρίσκεται επί μονίμου βάσεως πάνω από αναμμένη φωτιά», λέει ο Πίτερ Γκόγκι, πρόεδρος της Ένωσης Τσαγιού στις ΗΠΑ. «Είναι πραγματικά πολύ ζεστό». Εν αντιθέσει «το 80% του τσαγιού εδώ πέρα είναι παγωμένο -ice tea – άρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά», υποστηρίζει. «Αλλά ακόμη και στις ζεστές περιοχές, όπως είναι η Βορειοανατολική και Δυτική Ακτή, οι άνθρωποι κάτι θα προσθέτουν σε αυτό, είτε είναι ζάχαρη ή μέλι», και έτσι μειώνεται κι άλλο η θερμοκρασία του. Το τσάι επιπλέον έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Αναλύσεις της Φύσης για τον Καρκίνο» το 2009, κάποια συστατικά από τα φύλλα του τσαγιού αποδείχθηκε ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως είναι αυτή του εντέρου και του προστάτη.

«Το τσάι ανήκει ίσως στην κατηγορία των τροφίμων και ροφημάτων που έχουν μελετηθεί περισσότερο σήμερα στον κόσμο», λέει ο Γκόγκι. «Το πράσινο τσάι φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό κατά του καρκίνου σε αντίθεση με το μαύρο τσάι, το οποίο όμως αποδεδειγμένα συμβάλει στην εύρυθμη καρδιαγγειακή λειτουργία». Έτσι λοιπόν, όσοι πίνουν τσάι και δεν καπνίζουν, ούτε καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, δεν χρειάζεται να σταματήσουν αυτή τη συνήθεια, σύμφωνα με τη Λουβ. «Φυσικά, η αποφυγή βλαβερών συνηθειών για την υγεία, όπως είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου» προσθέτει η ίδια.

Πηγή: CNN, Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή