«Ηρωας της Ρωσίας» ο πιλότος που ανατινάχθηκε για να μην πέσει στα χέρια τζιχαντιστών

«Ηρωας της Ρωσίας» ο πιλότος που ανατινάχθηκε για να μην πέσει στα χέρια τζιχαντιστών

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σορός του ρώσου πιλότου Ρομάν Φιλίποφ, ο οποίος σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, καταρρίφθηκε σε έδαφος που ελέγχουν τζιχαντιστές αντάρτες της οργάνωσης Φάταχ αλ-Σαμ, επέστρεψε στην Ρωσία, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η σορός του πιλότου έγινε δυνατόν να επιστρέψει με την βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, η επιστροφή της σορού επετεύχθη χάρη στην συνεργασία που υπήρξε μεταξύ της ρωσικής στρατιωτικής κατασκοπείας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Φιλίποφ θα ταφεί ως ήρωας και μετά θάνατος θα λάβει τη διάκριση του Ήρωα της Ρωσίας, μετά από σχετικό διάταγμα που υπέγραψε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Όπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρομανόφ έως την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να κρατήσει το αεροσκάφος στον αέρα. Παράλληλα, ενημέρωσε την διοίκηση ότι το ελικόπτερο του χτυπήθηκε από πύραυλο, ενώ όταν κατάλαβε ότι δεν μπορεί πλέον να το κρατήσει στον αέρα, το εγκατέλειψε και ανατινάχθηκε στο έδαφος με μια χειροβομβίδα, ώστε να μην πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών ανταρτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι τις τελευταίες στιγμές έδωσε μια άνιση μάχη με τους εξτρεμιστές, ανοίγοντας πυρ εναντίον τους, ώστε να μην τους επιτρέψει να τον πλησιάσουν. Τραυματίσθηκε όμως βαριά και, όταν είδε ότι ήταν περικυκλωμένος από τους αντάρτες, οι οποίοι βρίσκονταν σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του με μια χειροβομβίδα.

Η κηδεία του Ρώσου πιλότου θα γίνει με στρατιωτικές τιμές στις 8 Φεβρουαρίου στην πόλη Βαρόνεζ. Ο Ρομάν Φιλίποφ αφήνει πίσω του σύζυγό και μια τετράχρονη κόρη.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή