Υπόθεση Novartis: Δικογραφία… προστατευόμενων μαρτύρων

Υπόθεση Novartis: Δικογραφία… προστατευόμενων μαρτύρων

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καταθέσεις μαρτύρων που έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας, οι οποίες δεν συνοδεύονται, τουλάχιστον προς το παρόν, από άλλα επιβεβαιωτικά στοιχεία, στηρίζεται κυρίως η δικογραφία για την υπόθεση με τις παράνομες πληρωμές της πολυεθνικής εταιρείας Novartis, που έχει πυροδοτήσει το πολιτικό σκηνικό. Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, τρεις τον αριθμό, περιέχουν στοιχεία για αποδοχή παράνομων πληρωμών από όλο το φάσμα των πολιτικών, δέκα τον αριθμό, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στο εισαγγελικό έγγραφο. Οι παράνομες πληρωμές, κατά τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, περιγράφονται ότι ανέρχονται σε ποσά που αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ σε χρονικό διάστημα από το 2007 έως το 2015, με ιδιαίτερη έμφαση στις καταθέσεις κατά την περίοδο προ μνημονίων, όπως διευκρίνιζε δικαστική πηγή.

Σύμφωνα μάλιστα με τις καταθέσεις, το μεγαλύτερο ποσό των χρημάτων, περί τα 40 εκατ. ευρώ, φέρεται να έχει διακινηθεί για την υπόθεση των εμβολίων, ενώ για μετά το 2010 τα διακινούμενα ποσά κυμαίνονται περίπου από 5 ώς 10 εκατ. ευρώ. Πέραν των προστατευόμενων μαρτύρων στη δικογραφία περιλαμβάνονται και καταθέσεις άλλων 17 μαρτύρων και στοιχεία που έχουν αντληθεί από τις αμερικανικές αρχές. Συνολικά, περί τα 30 άτομα φέρεται να έχουν προς το παρόν εμπλοκή στην υπόθεση, όχι μόνον της Novartis αλλά και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών οι πρακτικές των οποίων διερευνώνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκουν σε πρώην γ.γ. υπουργείων, σε μέλη επιτροπών που έχουν αρμοδιότητα για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων αλλά και σε συμβούλους ή συνεργάτες πολιτικών.

Ειδικότερα, οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες που αποτελούν και τον βασικό πυλώνα της δικογραφίας για τους πολιτικούς, –οι καταθέσεις τους άρχισαν τον περασμένο Νοέμβριο και εκτείνονται μέχρι τον Φεβρουάριο– αναφέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, περιγράφοντας ποσά και «οχήματα» παράνομων πληρωμών. Oπως προκύπτει από πληροφορίες προσώπων από όλο το πολιτικό φάσμα που είχαν πρόσβαση στη δικογραφία, οι μάρτυρες φέρεται να καταθέτουν, μεταξύ άλλων, ότι χρήματα έλαβε σε βαλίτσα με τρέιλερ και σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στο Μαξίμου, ενώ για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παν. Πικραμμένο αναφέρεται ποσό 100.000 ευρώ χωρίς να προσδιορίζεται ο τρόπος της καταβολής.

Σε άλλο σημείο των καταθέσεων αναφέρονται τα ονόματα του Ευ. Βενιζέλου, του Ανδρ. Λοβέρδου και του Δημ. Αβραμόπουλου για τους οποίους οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι πήραν διάφορα ποσά μέσω στενών τους συνεργατών ή μέσω εταιρειών. Ειδικότερα για τον κ. Αβραμόπουλο, για τον οποίο οι μάρτυρες εκτιμούν πως υπήρξε αποδέκτης των μεγαλύτερων ποσών –κατά την εκδοχή τους από τη σύμβαση για τα εμβόλια μπορεί να υπήρξε «μίζα» έως 40 εκατ. ευρώ, χωρίς να προκύπτει ότι πήγε σε ένα πρόσωπο–, γίνεται λόγος για διακίνηση μέσω συνεργάτη του ή εταιρείας. Σε ό,τι αφορά τον Αδ. Γεωργιάδη υπάρχει κατάθεση για 2 εκατ. ευρώ και μικρότερα ποσά, ενώ ανάλογη αναφορά για 1 εκατ. υπάρχει για τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα σε μετρητά και άλλα μέσω εταιρείας. Επίσης, για δεσμίδες με λεφτά γίνεται αναφορά για τον πρώην υπουργό Μ. Σαλμά, ενώ οι μάρτυρες διατυπώνουν την εκτίμηση ότι τουλάχιστον 200.000 ευρώ δόθηκαν στον κ. Ανδρ. Λυκουρέντζο. Για τον κ. Βενιζέλο δεν υπάρχει κατάθεση για συγκεκριμένο ποσό, αλλά γίνεται αναφορά σε πολιτικούς του φίλους.

Πάντως, η έρευνα στο σύνολό της, εκτός από το κομμάτι που διαβιβάστηκε στη Βουλή, είναι σε εξέλιξη με την Εισαγγελία Διαφθοράς να έχει υποβάλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής για άνοιγμα λογαριασμών σε Ελβετία και Κύπρο για ελεγχόμενα πρόσωπα, πλην των πολιτικών, ενώ παράλληλα πλήθος γιατρών βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών ως αποδέκτες παράνομων πληρωμών. Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες στην κατεύθυνση του εντοπισμού χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς ή θυρίδες σε μια προσπάθεια να μπορέσουν να δέσουν κατηγορία για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, κατηγορία που είναι εξαιρετικά σημαντική αν προκύψει, καθώς αποτελεί αδίκημα που δεν παραγράφεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και μπορεί να δώσει στις δικαστικές αρχές τη δυνατότητα να ασχοληθούν αυτές και όχι η Βουλή με τα πολιτικά πρόσωπα. Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης, που χειρίστηκαν και το ευαίσθητο θέμα των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων, δεν αποκλείεται να τους καλέσουν εκ νέου σε κατάθεση προκειμένου να δώσουν νέα συμπληρωματικά στοιχεία.

Και ενώ η υπόθεση έχει φθάσει ήδη στη Βουλή, τα αδικήματα που συνοδεύουν τη δικογραφία είναι παραγεγραμμένα με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, δηλαδή δεν μπορεί να κινηθεί δίωξη κατά πολιτικού αυτή τη στιγμή. Πάντως, πληροφορίες ανέφεραν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η Βουλή κατά τη συζήτηση για σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής να κληθεί να ψηφίσει υπέρ της μη παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας, ενδεχόμενο που υποστηρίζεται από κυβερνητικούς παράγοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή