Περιμένοντας λευκό καπνό από τη Γερμανία

Περιμένοντας λευκό καπνό από τη Γερμανία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τη χθεσινή, τελευταία ημέρα διαπραγματεύσεων για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία διαδέχθηκε η τελευταία νύχτα, καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονταν πολύ κοντά στο κλείσιμο, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό πότε θα ανακοινωθεί η κατανομή των υπουργείων ανάμεσα στα κόμματα. Από το προσχέδιο συμφωνίας που είδε το φως της δημοσιότητας, δεν γίνεται σαφές σε ποιο βαθμό ευσταθούν οι εξαγγελίες του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς περί «τέλους της λιτότητας».

«Το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης θα παραμείνει και στο μέλλον πυξίδα μας. Θέλουμε να ενισχύσουμε τους δημοσιονομικούς ελέγχους, τον οικονομικό συντονισμό στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, καθώς και τον αγώνα ενάντια στη φορολογική απάτη και την επιθετική φοροαποφυγή. Θέλουμε να μετατρέψουμε τον μηχανισμό σταθερότητας ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο, που θα υπάγεται στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο», γράφει το προσχέδιο το οποίο, σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά ζητήματα, δεν έχει «αγκύλες», είναι δηλαδή τελικό κείμενο.

Προκειμένου να κατευναστούν οι ανησυχίες στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών, διευκρινίζεται ότι «τα δικαιώματα των κοινοβουλίων δεν θίγονται», δηλαδή η Μπούντεσταγκ θα διατηρήσει δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε προγράμματα του ESM. Οσο για τη μετατροπή του μηχανισμού σε κοινοτικό όργανο, η καγκελάριος Μέρκελ έχει σημειώσει ότι και η ΕΚΤ αποτελεί ευρωπαϊκό όργανο, χωρίς αυτό να θίγει την ανεξαρτησία της. «Οι απαντήσεις της Αγκελα Μέρκελ είναι αληθινές αλλά και παραπλανητικές», σημείωσε στους Financial Times ο αναλυτής Βόλφγκανγκ Μίνχαου. «Το βέτο διατηρείται για προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα υπάρχοντα κονδύλια του ΕSM. Αλλά ανοίγουν νέοι δίαυλοι χρηματοδότησης και διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο μέλλον. Η αλλαγή στο νομική βάση του ESΜ πρέπει να εκληφθεί σε συνδυασμό με τα σχέδια για δημοσιονομική ένωση. Αν ο ΕSM στο μέλλον στηριχθεί σε έναν νεοδημιουργηθέντα δημοσιονομικό χώρο, τότε πώς θα έχουν δικαίωμα βέτο τα εθνικά κοινοβούλια; Αφού πια δεν θα πρόκειται για δικά τους χρήματα», σημειώνει.

Τι… λείπει

Στο κείμενο του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού δεν υπάρχει αναφορά σε δημοσιονομική ένωση, σε ευρωομόλογα ή σε Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών. Αναφέρονται, όμως, τα εξής: «Υποστηρίζουμε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά μέσα για την οικονομική σταθεροποίηση, την κοινωνική συνοχή και για την υποστήριξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη. Αυτό μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για έναν μελλοντικό επενδυτικό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή