«Ολα ανοιχτά» για την έξοδο της Βρετανίας

«Ολα ανοιχτά» για την έξοδο της Βρετανίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πιθανά σενάρια της διαπραγμάτευσης για το Brexit ανέλυσε το βράδυ της Δευτέρας ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του London School of Economics, Σάιμον Χιξ, σε διάλεξη που παρέδωσε προχθές στο ΕΒΕΑ, διοργανωμένη από το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Βρετανό καθηγητή και ειδικό στην ευρωπαϊκή πολιτική, είναι «πολύ ανοιχτό» – θα μπορούσε η διετία του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας να λήξει χωρίς καμία συμφωνία ή σε μία ιδιαίτερα στενή εταιρική σχέση με την Ε.Ε., όπως αυτή που απολαμβάνει σήμερα η Νορβηγία.

Το πιθανότερο, πάντως, όπως εκτίμησε ο Χιξ, είναι μία «βασική συμφωνία» για το εμπόριο αγαθών, που δεν θα επεκτείνεται στον τομέα των υπηρεσιών – κάτι σαν την εμπορική συμφωνία που πρόσφατα επικυρώθηκε, έπειτα από πολυετείς διαπραγματεύσεις, με τον Καναδά. Μεταξύ των πιο δύσκολων ζητημάτων, τόνισε, θα είναι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ιρλανδία: «Αν επιβληθούν συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας, οι Καθολικοί στη Β. Ιρλανδία θα αγανακτήσουν· αν επιβληθούν μεταξύ της Βρετανίας και της Β. Ιρλανδίας, θα αγανακτήσουν οι Προτεστάντες».

Σχετικά με την οικονομία, επιχειρηματολόγησε ότι το χτύπημα που θα δεχθεί από το Brexit θα είναι αισθητό, αλλά όχι υπερβολικά ισχυρό. Συγκεκριμένα για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, προέβλεψε ότι το μερίδιο του City του Λονδίνου στην ευρωπαϊκή αγορά θα μειωθεί μόνο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το σημερινό 90%.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσίασε η ανάλυσή του για τις δύο εκδοχές της εκστρατείας για την αποχώρηση από την Ε.Ε. Υπήρχαν, όπως είπε, οι εθνικιστές, με επικεφαλής τον Νάιτζελ Φάρατζ, που έδιναν έμφαση σε θέματα ταυτότητας, ήταν κατά της παγκοσμιοποίησης και –πάνω από όλα– δεσμεύονταν να «περιορίσουν τη μετανάστευση» (ο Φάρατζ, υπενθύμισε, ανέφερε συνεχώς ότι κάθε χρόνο μία πόλη του μεγέθους του Νιούκασλ, περίπου 300.000 άτομα, μετανάστευε στη Βρετανία). Από την άλλη, οι Συντηρητικοί οπαδοί του Brexit (Μπόρις Τζόνσον, Μάικλ Γκόουβ) είχαν μία πιο φιλελεύθερη ρητορική: μιλούσαν για ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας από τις Βρυξέλλες, που θα οδηγούσε στην απορρύθμιση της οικονομίας και θα επέτρεπε στους Βρετανούς να ανταγωνιστούν πιο αποτελεσματικά διεθνώς. Είναι δύο εκδοχές «που είναι πολύ δύσκολο να συμφιλιωθούν», σημείωσε ο Χιξ.

Ο Χιξ, που περιέγραψε τον εαυτό του ως «παθιασμένο φιλοευρωπαίο», δήλωσε παρ’ όλα αυτά ότι «είναι σωστή κίνηση» η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. «Ημασταν πάντα ένα αγκάθι στο πλευρό της Ε.Ε., βλέπαμε πάντα το εγχείρημα με μία συναλλακτική λογική. Μετά το Brexit, η σχέση μπορεί να γίνει πιο υγιής», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή