Νέα στρατηγική Κομισιόν για Δυτ. Βαλκάνια

Νέα στρατηγική Κομισιόν για Δυτ. Βαλκάνια

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ημερομηνία-ορόσημο του 2025 για «πιθανή» ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε. έθεσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς παρουσίασε νέα στρατηγική για την προώθηση των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να στηρίξει και τις υπόλοιπες τέσσερις χώρες, οι οποίες βρίσκονται ακόμα στην προετοιμασία των ενταξιακών διαβουλεύσεων.

Αυτό, βέβαια, υπό τον όρο ότι πρέπει να λυθούν οποιεσδήποτε εδαφικές διαμάχες.

Και παρόλο που τέθηκε η συγκεκριμένη χρονολογία, είναι περισσότερο «ημερομηνία προοπτικής και όχι προθεσμία», όπως ξεκαθάρισε χθες η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο. Η ίδια χαρακτήρισε «ρεαλιστική» αυτήν την προοπτική, όχι μόνο για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες που έχουν ήδη μπει σε αυτή τη διαδικασία (Σερβία και Μαυροβούνιο), αλλά και για την επίτευξη προόδου σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις τους «επόμενους μήνες».

Στο κείμενο της στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια που υιοθετήθηκε χθες από το Κολέγιο των Επιτρόπων, ξεκαθαρίζεται ότι οι κυβερνήσεις και των έξι χωρών θα πρέπει να κάνουν πιο σοβαρές προσπάθειες για να καθιερώσουν το κράτος δικαίου, να μειωθούν η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, ενώ τονίζεται ότι προηγουμένως θα πρέπει να έχουν λυθεί οποιεσδήποτε εδαφικές διαμάχες.

«Δεν θα υπάρξει επιπλέον διεύρυνση προς τις χώρες των Βαλκανίων χωρίς να έχουν επιλυθεί εκ των προτέρων, πριν από οποιαδήποτε ένταξη, τα προβλήματα που αφορούν τα σύνορα», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Βασικό πρόβλημα αποτελεί η μη αναγνώριση του Κοσόβου από τη Σερβία, διένεξη για την οποία όμως η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να επιλυθεί μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Επιτροπής. Εκτός από τη Σερβία, το Κόσοβο δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ισπανία. Εκτός από το Κόσοβο, η Επιτροπή δεν έχει προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σε ό,τι αφορά, δε, την ΠΓΔΜ, παρόλο που είναι υποψήφια χώρα από το 2005, η ενταξιακή της πορεία προσκρούει κυρίως στην εκκρεμότητα του ζητήματος της ονομασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Δυτικά Βαλκάνια τελευταία, καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη ρωσική, την κινεζική και την τουρκική επιρροή στην περιοχή. Συγχρόνως, η προσφυγική κρίση του 2015, όταν χιλιάδες πρόσφυγες χρησιμοποιούσαν τις χώρες αυτές ως πέρασμα για την υπόλοιπη Ευρώπη, τράβηξε την προσοχή όχι μόνον της Επιτροπής αλλά και των κρατών-μελών που συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η περιοχή στην ευρωπαϊκή σταθερότητα.

Ανακοίνωση δράσεων

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε και έξι πρωτοβουλίες για τη στήριξη των προσπαθειών μετασχηματισμού των Δυτικών Βαλκανίων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020. Οι δράσεις αυτές, μεταξύ άλλων, αφορούν την ισχυροποίηση του κράτους δικαίου, την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης μέσω κοινών ομάδων έρευνας και τη μείωση των τελών περιαγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή