Επανέρχονται για Τσάμηδες τα Τίρανα

Επανέρχονται για Τσάμηδες τα Τίρανα

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα Τσάμηδων θέτει ξανά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Eντι Ράμα, τονίζοντας, μάλιστα, ότι οι απόγονοί τους έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν περιουσίες στην Ελλάδα. Ο κ. Ράμα σε συνέντευξή του («Τα Νέα») τονίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα εδαφικών διεκδικήσεων αλλά «θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων των Αλβανών συμπατριωτών μας, που κάποτε ζούσαν στη χώρα, και τίποτα ευρύτερο».

Ο κ. Ράμα λέει, επιπλέον, ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν την Ελλάδα ή ότι αυτοί και τα παιδιά τους πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα διά της δικαστικής οδού, όπως κανονικά μπορεί κάθε Eυρωπαίος πολίτης». Ο κ. Ράμα είπε, επίσης, ότι οι δύο χώρες είναι κοντά «στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που θα είναι δίκαιη και για την Αλβανία και για την Ελλάδα». Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι για την Ελλάδα δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα, και στις ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι της Αθήνας το απορρίπτουν ακόμη και ως αντικείμενο συζήτησης. Και στην περίπτωση της Αλβανίας το ζήτημα τίθεται μεν, σε πολύ διαφορετικό τόνο με το παρελθόν δε. Εχει αφαιρεθεί η διάσταση του αλυτρωτισμού και των εδαφικών διεκδικήσεων και, αντιθέτως, από τους Αλβανούς προβάλλεται ως ζήτημα ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι και από νομικής άποψης (με βάση το διεθνές δίκαιο) το μοναδικό ζήτημα που παραμένει διαπραγματεύσιμο είναι εκείνο των μεσεγγυήσεων που αφορά περίπου 200 περιουσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή