Ο πύραυλος Falcon Heavy ξεκίνησε το ταξίδι του

Ο πύραυλος Falcon Heavy ξεκίνησε το ταξίδι του

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΕΝΕΝΤΙ. Ενα σημαντικό βήμα για τις επόμενες δεκαετίες εξερεύνησης του Διαστήματος πραγματοποιήθηκε χθες, καθώς εκτοξεύθηκε ο πύραυλος SpaceX Falcon Heavy από το ακρωτήριο Κένεντι της Φλόριντα. Ο πύραυλος έχει διπλάσια ισχύ από οποιονδήποτε άλλο, πέραν των θρυλικών Saturn 5 που είχαν μεταφέρει αστροναύτες στο φεγγάρι πριν από 45 χρόνια. Ο πύραυλος προβλέπεται να τεθεί σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ηλιο μεταφέροντας ως δοκιμαστικό φορτίο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με ομοίωμα ανθρώπου στη θέση του οδηγού, στα ηχοσυστήματα του οποίου θα παίζει, δισεκατομμύρια φορές, το τραγούδι «Space Oddity» του Ντέιβιντ Μπόουι. Σύμφωνα με τον Μασκ, αν ο πύραυλος κατορθώσει να ξεφύγει από την τροχιά της Γης, το ταξίδι του γύρω από τον Ηλιο, σε τροχιά πέρα από τον Αρη, θα συνεχιστεί επί δισεκατομμύρια χρόνια.

Λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη στιγμή, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας SpaceX, Ιλον Μασκ, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ελαφριά καθυστέρηση λόγω ισχυρών ανέμων στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας. Ο πύραυλος που διαθέτει 27 κινητήρες θα χωριστεί σε κομμάτια, τα οποία όμως δεν αναμένεται να καταστραφούν κατά την απογείωση αλλά θα επιστρέψουν ακέραια, έτοιμα για την επόμενη απογείωση. Τα δύο κομμάτια θα προσγειωθούν στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, ενώ το κεντρικό θα «συναντηθεί» με τηλεκατευθυνόμενο καράβι στη θάλασσα.

Ο απώτατος στόχος

«Ο Falcon Heavy είναι δύο φορές ισχυρότερος από τον ισχυρότερο πύραυλο στον κόσμο», σημείωσε η εταιρεία SpaceX. Ο πύραυλος μπορεί να μεταφέρει φορτίο 70 τόνων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ ο απώτατος στόχος των επιστημόνων είναι να τον χρησιμοποιήσουν για μεταφορά ανθρώπων στον Αρη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή