Φοβούνται γκάφα του Τραμπ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε μία εβδομάδα δεν πρόλαβε να κλείσει η μετατόπιση του Ντόναλντ Τραμπ προς περισσότερο συναινετικούς τόνους, με την ομιλία του στο Κογκρέσο για την Κατάσταση της Ενωσης. Με φόντο την οξεία πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις σχέσεις Τραμπ – Μόσχας, ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στις οξύτατες επιθέσεις του εναντίον των Δημοκρατικών, δυσκολεύοντας την αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων στα καυτά θέματα του προϋπολογισμού και της μετανάστευσης.

«Θα προτιμούσαν να δουν τον Τραμπ να πηγαίνει άσχημα, παρά να δουν τη χώρα μας να πηγαίνει καλά», δήλωσε για τους Δημοκρατικούς ο Αμερικανός πρόεδρος, στη διάρκεια ομιλίας του για τη φορολογική μεταρρύθμιση σε εργοστάσιο της πολιτείας Οχάιο. Στην ίδια ομιλία, δεν δίστασε να κατηγορήσει Δημοκρατικούς βουλευτές και γερουσιαστές για «αντιαμερικανική», ακόμη και «προδοτική» συμπεριφορά, επειδή δεν τον χειροκρότησαν όσο θερμά θα επιθυμούσε κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο, την προπερασμένη Τρίτη. Απαντώντας, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να ανησυχούν καθώς ο πρόεδρος «προσπαθεί να μετατρέψει την αφοσίωση στον ίδιο σε συνώνυμο της αφοσίωσης στην πατρίδα». Οι δύο ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, απέφυγαν να εμπλακούν στη διαμάχη.

Πρόσθετα καύσιμα στην κομματική αντιπαράθεση έριξε η απόφαση της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων να δοθεί στη δημοσιότητα και δεύτερο απόρρητο έγγραφο σχετικά με τις έρευνες για τις σχέσεις επιτελείου Τραμπ – Μόσχας. Πρόκειται για το έγγραφο που συνέταξαν οι Δημοκρατικοί –μειοψηφία στην Επιτροπή– απαντώντας στο ήδη δημοσιευθέν σχέδιο της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, σύμφωνα με το οποίο το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης έδειξαν μεροληπτική στάση εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πέντε μέρες προθεσμία να αποφασίσει αν αποχαρακτηρίσει το έγγραφο των Δημοκρατικών, όπως του ζήτησε με ομόφωνη απόφασή της η Επιτροπή. Λίγες ώρες προτού ληφθεί η απόφαση, πάντως, είχε χαρακτηρίσει τον επικεφαλής των Δημοκρατικών, Ανταμ Σιφ, ως «έναν από τους μεγαλύτερους ψεύτες στην Ουάσιγκτον».

Ο Στιβ Μπάνον

Στο μεταξύ, οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ τον παροτρύνουν να μην καταθέσει ενώπιον του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για τη ρωσική υπόθεση, καθώς φοβούνται ότι είναι επιρρεπής σε ανακρίβειες και αντιφάσεις, που θα μπορούσαν να εγείρουν εναντίον τους κατηγορίες από τις ανακριτικές αρχές. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται τέσσερις διαφορετικές (και ανώνυμες) πηγές. Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει, τον περασμένο μήνα, ότι «ανυπομονεί» να καταθέσει ενόρκως στον Μιούλερ. Πάντως, ο σκληροπυρηνικός Στιβ Μπάνον, ο οποίος διετέλεσε επί μήνες υπ’ αριθμόν ένα πολιτικός σύμβουλος του προέδρου, δεν επρόκειτο να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής, που διερευνά την ίδια υπόθεση, παρότι είχε κλητευθεί επί τούτου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, το 73% των Ρεπουμπλικανών θεωρεί ότι το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης όντως προσπαθούν να υπονομεύσουν τον πρόεδρο Τραμπ. Σε αντίστοιχο ποσοστό απορρίπτουν αυτή τη θέση οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή