Κολωνάκι: «Θα μιλήσεις με τον δικηγόρο μου»

Κολωνάκι: «Θα μιλήσεις με τον δικηγόρο μου»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα δικαστήρια είναι πολύ πιθανό να φτάσει η διαμάχη του δήμου Αθηναίων με τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ στην πλατεία Κολωνακίου όσον αφορά στην απομάκρυνση του στέγαστρου και των υπόλοιπων κατασκευών που έχουν τοποθετηθεί επί των πεζοδρομίων και τα οποία ο δήμος ζητά να απομακρυνθούν.

Το στέγαστρο αλλά και οι περιφράξεις με γυαλί και σίδερο στην πλατεία Κολωνακίου και ειδικότερα στα καταστήματα «Peros», «Da Capo» και «Λυκόβρυση» τοποθετήθηκαν το 1997 στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος της τότε δημοτικής αρχής, με στόχο όπως αναφέρει η σχετική κανονιστική διάταξη την «αισθητική αναβάθμιση του χώρου».

Εικοσι χρόνια αργότερα με τις σιδερένιες στέγες από τις οποίες κρέμονται ανεμιστήρες για το καλοκαίρι και θερμάστρες για το χειμώνα, και τους τοίχους από σιδηροκατασκευές και γυαλί που έχουν περιφράξει όλο το πεζοδρόμιο, η αισθητική αναβάθμιση δεν υπηρετείται. Ο δήμος Αθηναίων με νέα κανονιστική διάταξη (1776/ 2017) που υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο στο τέλος του προηγούμενου χρόνου μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν περισσότερο από ένα χρόνο, αλλάζει τις προδιαγραφές για τα εξωτερικά λειτουργικά στοιχεία των καταστημάτων αλλά και τους όρους για την κατάληψη δημόσιων χώρων με στόχο να αποδοθεί ο δημόσιος χώρος στους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό στις 31 Ιανουαρίου 2018 κοινοποιήθηκε στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης στην πλατεία Κολωνακίου από τη διεύθυνση οικονομικών του δήμου Αθηναίων επιστολή στην οποία ζητούνταν να αφαιρεθούν εντός ενός μηνός τα στέγαστρα από τους κοινόχρηστους χώρους της πλατείας και να αντικατασταθούν από ομπρέλες. Οπως μάλιστα επισημαίνεται στην επιστολή εφόσον δεν πραγματοποιηθεί άμεσα η απομάκρυνση, τα συνεργεία του δήμου θα αναλάβουν δράση ενώ το αντίστοιχο κόστος θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες. Η συγκεκριμένη επιστολή – τελεσίγραφο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών των κέντρων εστίασης.

Οπως τονίζει στην «Κ» εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη του «Peros» Περικλή Κοροβέση «μας λένε να βάλουμε ομπρέλες. Ποιος θα καθήσει μέσα στο κρύο, κάτω από τις ομπρέλες;». Αλλωστε το κόστος για την απομάκρυνση των κατασκευών, είναι πολύ μεγάλο επισημαίνει και δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθεί από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που σκοπεύουν να κινηθούν δικαστικά εναντίον του δήμου. Ενδεικτικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι ότι όταν πριν λίγες ημέρες ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης πέρασε από την πλατεία δέχτηκε έντονες αντιδράσεις. «Εμείς τόσα χρόνια πληρώνουμε όσα επιβάλλεται στο δήμο. Δε χρωστάμε ούτε μια δεκάρα. Σε υγιείς επειρηματίες θα έπρεπε να συμπεριφέρονται καλύτερα», τονίζει ο ίδιος άνθρωπος.

Από την πλευρά του δήμου διευκρινίζεται ότι πραγματικά οι επιχειρηματίες των «Peros» και «Da Capo» δεν έχουν παραβάσεις όσον αφορά την έκταση που καταλαμβάνουν στο πεζοδρόμιο με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, αντίθετα από τη Λυκόβρυση που χρωστά στο δήμο πάνω από 400.000 ευρώ και αρνείται να καταβάλει τα απιατούμενα τέλη. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν αφαιρεθεί τα τραπεζοκαθίσματα από το συγκεκριμένο μαγαζί. «Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να υπάρχουν κτισμένα σπιτάκια στο πεζοδρόμιο στην περιοχή. Οι καταστηματάρχες στο Κολωνάκι δεν μπορεί να έχουν διακριτική μεταχείριση σε σχέση με την υπόλοιπη Αθήνα» τονίζουν κύκλοι του δήμου Αθηναίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή