Μια χαμένη ευκαιρία;

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών για την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων με την ΠΓΔΜ είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η στοχοθεσία περιλαμβάνει την απαλλαγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από ένα πρόβλημα μέσω ενός συμβιβασμού που θα κατοχυρώνει τα ελληνικά ζωτικά συμφέροντα, την προσωπική υστεροφημία, αλλά και, όπως διαφάνηκε, τη διεμβόλιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές. Οι δύο πρώτοι στόχοι θεμιτοί, ο τρίτος εξαιρετικά προβληματικός καθώς μπορεί να έχει υψηλό κόστος για τα εθνικά συμφέροντα. Αυτή η εσωτερική διάσταση του μέχρι τώρα χειρισμού του ονοματολογικού εξηγεί, χωρίς ωστόσο να δικαιολογεί πλήρως, την αμήχανη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι τακτικοί χειρισμοί της κυβέρνησης σχετικά με την εξασφάλιση στοιχειώδους πολιτικής συναίνεσης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης αξιολογούνται ως απολύτως ανεπαρκείς. Είναι δε ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς τον «θύτη» στην περίπτωση του Κυπριακού να μετατρέπεται σε «θύμα» στην περίπτωση του ονοματολογικού. Η μαξιμαλιστική προσέγγιση που υποχρέωσε και τον πρόεδρο Αναστασιάδη να ανακρούσει πρύμναν στο Κυπριακό δοκιμάστηκε από το αντίθετο στρατόπεδο με μεγάλη επιτυχία στο ονοματολογικό. Και τώρα η κυβέρνηση καλείται να διαπραγματευθεί υπό το βάρος των κατηγοριών ότι «ξεπουλάει» τα εθνικά συμφέροντα. Εχοντας επιτρέψει να καλλιεργηθούν όχι μόνο υψηλές, αλλά και σε μεγάλο βαθμό ανεδαφικές προσδοκίες, και έχοντας παίξει επί χρόνια το χαρτί των «Γερμανοτσολιάδων» και του ξεπουλημένου πολιτικού κόσμου που υποκύπτει εύκολα σε ξένες πιέσεις, αντιλαμβάνεται τώρα ότι το τέρας του Φρανκενστάιν που δημιούργησε δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί.

Και είναι πραγματικά κρίμα, γιατί η βασική στοχοθεσία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: μια αλλαγή του γεωπολιτικού σκηνικού με το κλείσιμο δύο ήσσονος σημασίας ανοικτών μετώπων στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας (με την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων με ΠΓΔΜ και Αλβανία), τον περιορισμό της τουρκικής επιρροής και τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη διεκδίκηση ηγετικού οικονομικού και πολιτικού ρόλου στη βαλκανική μας ενδοχώρα, και ταυτόχρονα συσσώρευση διπλωματικού κεφαλαίου και επικέντρωση προσπαθειών στη διαχείριση της μοναδικής ουσιαστικής πρόκλησης για την ελληνική ασφάλεια, της εξ Ανατολών προερχομένης.

* Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή