Λε Ντριάν: Τουρκία και Ιράν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στη Συρία

Λε Ντριάν: Τουρκία και Ιράν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στη Συρία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Τουρκία και το Ιράν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με τις ενέργειές τους στη Συρία» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα δεν θα πρέπει να «απαντά στον πόλεμο με πόλεμο».

«Η διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων της Συρία δεν σημαίνει να σκοτώνουμε πολίτες της. Αυτό είναι καταδικαστέο. Σε μια επικίνδυνη κατάσταση στη Συρία, η Τουρκία δεν θα πρέπει να απαντάει στον πόλεμο με πόλεμο», δήλωσε ο Λε Ντριάν στο δίκτυο BFM και πρόσθεσε:

«Το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται από την Τουρκία, από το καθεστώς της Δαμασκού, από το Ιράν και από εκείνους που επιτίθενται στην ανατολική Γούτα και στην Ιντλίμπ».

Ο ίδιος κάλεσε όλες τις ιρανικές πολιτοφυλακές, περιλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, να εγκαταλείψουν τη Συρία ενώ ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο αν επιθυμεί την απόσυρση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από τη Συρία ο Γάλλος υπουργός απάντησε καταφατικά:

«Θα πρέπει να αποσυρθούν όλοι εκείνοι που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη Συρία, περιλαμβανομένων των ιρανικών πολιτοφυλακών, μεταξύ τους και η Χεζμπολάχ».

Ο Λε Ντριάν τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV και στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC ότι όλα δείχνουν πως οι συριακές αρχές κάνουν χρήση χημικών όπλων στις επιθέσεις τους «αυτή τη στιγμή» στη Συρία.

«Ομιλώ με επιφύλαξη γιατί, καθώς αυτό δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Παρίσι σχεδιάζει να αντιδράσει, ο υπουργός επανέλαβε ότι περίπου τριάντα χώρες πρόκειται να υιοθετήσουν, έπειτα από πρωτοβουλία της Γαλλίας, μέτρα για να καταγγείλουν και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία.

Όπως ανακοίνωσε ο Λε Ντριάν, γάλλοι τζιχαντιστές έχουν συλληφθεί από τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία.

«Περίπου 100 γάλλοι τζιχαντιστές έχουν συλληφθεί από τους Κούρδους στη Συρία», είπε και τόνισε ότι «ακόμη δεν τους έχουμε εντοπίσει, έχουμε πληροφορίες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή