Επίσημη επίσκεψη Μακρόν στις ΗΠΑ τον Απρίλιο

Επίσημη επίσκεψη Μακρόν στις ΗΠΑ τον Απρίλιο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στις 24 Απριλίου, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο AFP.  Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ξένου αρχηγού κράτους στις ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσκάλεσε στα τέλη του Ιανουαρίου τον Γάλλο ομόλογό του στον Λευκό Οίκο, μετά την μεγαλοπρεπή υποδοχή που του είχε επιφυλάξει εκείνος στο Παρίσι στις 13 και 14 Ιουλίου.

Ο Μακρόν αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον στις 23 και 24 Απριλίου και ενδέχεται να πραγματοποιήσει και μια στάση στη Νέα Ορλεάνη, με αφορμή τον εορτασμό των τριακοσίων ετών από την ίδρυση της αμερικανικής πόλης από τους Γάλλους.

Ο Τραμπ φέρεται ότι αποφάσισε να υποδεχθεί τον Μακρόν με τιμές αρχηγού κράτους στον Λευκό Οίκο του κυρίως χάρη στην επιμονή της συζύγου του Μελάνια. Για την υποδοχή ενός αρχηγού κράτους στις ΗΠΑ επιφυλάσσονται οι υψηλότερες τιμές, μεταξύ των οποίων και μια τελετή στον Λευκό Οίκο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ, έχουν φιλικές σχέσεις παρά τις διαφορές τους σε πολλά θέματα, όπως συμβαίνει ιδιαίτερα με το θέμα του κλίματος, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Μακρόν είχε στρώσει το κόκκινο χαλί στο Παρίσι τον Ιούλιο στον Τραμπ, προσκαλώντας τον να παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο των Ηλυσίων, έπειτα από ένα δείπνο με την σύζυγό του την προηγουμένη στον Πύργο του Άιφελ. Ενθουσιασμένος από το θέαμα, ο Αμερικανός πρόεδρος ευχήθηκε να διοργανώσει μια παρόμοια παρέλαση στην Ουάσινγκτον, κάνοντας σχέδια τα οποία επιβεβαιώθηκαν σήμερα.

Η επίσκεψη του ζεύγους Τραμπ στο Παρίσι έγινε την ώρα που στην άλλη όχθη της Μάγχης, οι Βρετανοί υπέγραφαν ομαδικά μια αίτηση κατά της πρόσκλησής του να πραγματοποιήσει επίσκεψη αρχηγού κράτους στο Λονδίνο, ζητώντας να υποβαθμιστεί σε απλή επίσκεψη.

Η αίτηση αυτή υπεγράφη από σχεδόν 1,9 εκατομμύριο ανθρώπους και στις 12 Ιανουαρίου ο Τραμπ ακύρωσε την προγραμματισμένη για την αρχή του έτους επίσκεψή του στη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι είναι απογοητευμένος από το γεγονός «ότι η κυβέρνηση Ομπάμα πούλησε» την αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Στα τέλη του Ιανουαρίου, ο Μακρόν επαναβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο RTS την «φιλία» του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τη στρατηγική σημασία που έχει η συμμαχία αυτή.

«Η προσωπική σχέση (μαζί του) είναι για μένα πολύ ισχυρή, είμαι πολύ προσηλωμένος σε αυτήν. Και οι ΗΠΑ είναι εταίρος μας» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όσον αφορά το μέλλον της Συρίας και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, σημείωσε.

«Διαφωνώ μαζί του για την μέθοδο, αλλά στο τέλος συμφωνούμε», δήλωσε επίσης ο Μακρόν, ο οποίος στην ερώτηση αν «ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επικίνδυνος», απάντησε:

«Πιστεύω ότι ορισμένες φορές είναι απρόβλεπτος, αυτό μπορεί να δημιουργεί ανασφάλεια στους ανθρώπους, αλλά δεν τον έχω πιάσει ποτέ να μην είναι συνεπής στον επιδιωκόμενο στόχο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή