Σε ναυάγιο οδηγείται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε ναυάγιο οδηγείται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά στο ναυάγιο οδηγείται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μετά το σχίσμα που υπήρξε στην Exin Financial Services Holdings B.V., που έχει ανακηρυχθεί πλειοδότης στον διαγωνισμό. Από χθες το επενδυτικό όχημα της Exin έπαψε ουσιαστικά να υφίσταται καθώς οι βασικοί συντελεστές του, κ. Ματ Φέρφιλντ, Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης, βρίσκονται σε ανοιχτή ρήξη, η οποία μεταφέρθηκε στο δικαστήριο. Η ρήξη δημοσιοποιήθηκε χθες όταν η πλευρά του Calamos Family Partners και το ιδιωτικό οικογενειακό γραφείο του John P. Calamos ανακοίνωσαν ότι ο κ. Τζον Κάλαμος και ο κ. Τζον Κουδούνης κατέθεσαν δικαστική αγωγή κατά της Exin Financial Services Holdings BV, ζητώντας την άμεση εξόφληση κεφαλαίου άνω των 41 εκατ. δολαρίων, πλέον τους τόκους.

Η είδηση για την κατάθεση αγωγής επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη διάσταση που είχε διαφανεί ότι υπάρχει εδώ και καιρό μεταξύ των συντελεστών της Exin και η οποία είναι και η αφορμή για την αδυναμία εξεύρεσης των αναγκαίων κεφαλαίων για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Τη διάσταση αυτή είχε παραδεχθεί σε πρόσφατες δηλώσεις και ο επικεφαλής της Exin, Ματ Φέρφιλντ, σημειώνοντας ότι ο κ. Κάλαμος παραμένει μέτοχος μειοψηφίας και ερμηνεύει εν μέρει και τις αγωνιώδεις κινήσεις από την πλευρά της Exin για την εξεύρεση νέων επενδυτών, που θα συγκροτήσουν το νέο μετοχικό σχήμα και θα συνεισφέρουν τα 718,3 εκατ. ευρώ.

Στην αγωγή, η πλευρά των Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης υποστηρίζει ότι «την εξόφληση του ποσού των 41 εκατ. δολαρίων, το οποίο είναι πλέον σε οριστική αθέτηση, είχε αναλάβει η Exin βάσει σειράς δανειακών συμβάσεων στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Επιπλέον υποστηρίζει ότι η Exin έχει επανειλημμένα αποτύχει να παράσχει τις απαιτούμενες οικονομικές καταστάσεις και άλλες λογιστικές και κανονιστικές πληροφορίες και στοιχεία, όπως απαιτείται από τις ισχύουσες δανειακές συμβάσεις». Μέσω της προσφυγής, οι ενάγοντες επιδιώκουν την πλήρη καταγραφή του πότε και πώς η Exin χρησιμοποίησε τα δανειακά κεφάλαια.

Σε ανακοίνωσή της χθες η Exin υποστηρίζει πως «η εταιρεία ενημερώθηκε πρόσφατα ότι ένας από τους συνεργάτες της έχει επιλέξει να εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την ύπαρξη δικαστικής διένεξης κατά της Exin. Η Exin δεν σχολιάζει τις δικαστικές διενέξεις ή τις απειλές για δικαστικές διενέξεις», σημειώνει και καταλήγει ότι «παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην ταχεία ολοκλήρωση της συναλλαγής της Εθνικής Ασφαλιστικής εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών».

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η Exin συμμορφώθηκε με την απαίτηση των κ. Κάλαμος και Κουδούνη, όπως αυτή διατυπώνεται στη σχετική αγωγή, «να αποσύρει από την ιστοσελίδα της και από όλες τις άλλες δημόσιες ανακοινώσεις της οποιαδήποτε αναφορά στα ονόματα των δύο πρώην συνεργατών της, καθώς και σε οποιεσδήποτε συνδεδεμένες οντότητες και να παύσει να χρησιμοποιεί κάποιο από τα δύο ονόματα σε οποιεσδήποτε ενέργειες ή δραστηριότητες του Exin». Εκπρόσωπος της Calamos Family Partners δήλωσε ότι «ενώ δεν σχολιάζουμε συνήθως τις ιδιωτικές επενδύσεις, έχει γίνει φανερό στον κ. Κάλαμο και στον κ. Κουδούνη ότι τα δικαιώματά τους ως πιστωτών δεν γίνονται σεβαστά και, ως εκ τούτου, αναγκάζονται να κάνουν αυτό το βήμα για την επιβολή αυτών των δικαιωμάτων».

Μετά τις εξελίξεις αυτές η συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin Financial Services Holdings B.V. είναι και επισήμως στον «αέρα». Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στην αντίδραση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, που ως ο πωλητής έχει και την ευθύνη των επόμενων κινήσεων. Μέχρι χθες, πηγές από την ΕΤΕ σημείωναν πάντως ότι η τράπεζα θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος αναμένεται να εκδώσει σήμερα ανακοίνωση στο Χ.Α., χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται εάν θα υπάρξουν και άμεσες αποφάσεις σε σχέση με την τύχη της συμφωνίας.

Σε ναυάγιο οδηγείται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής-1

Ζητούμενο πλέον είναι το κατά πόσον η διοίκηση της Εθνικής θα αφήσει να παρέλθει το χρονικό διάστημα που δεσμεύει τις δύο πλευρές για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, δηλαδή έως τις 28 Μαρτίου. Την ημερομηνία αυτή λήγει το εννεάμηνο που έχει συνομολογηθεί μέσα από το προσύμφωνο που έχουν συνυπογράψει τα δύο μέρη, εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση.

Πέντε ερωτήματα για διαδικασία και επόμενη ημέρα

Το διαφαινόμενο ναυάγιο στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αναδεικνύει κρίσιμα ερωτήματα σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, αλλά και με την επόμενη μέρα. Θεωρητικώς, η τελευταία πράξη δεν έχει ακόμη παιχτεί, καθώς η Exin έχει ενημερώσει την ΤτΕ και την ΕΤΕ ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το βρετανικό fund με την επωνυμία «Broadwellcapital», προκειμένου να συμμετάσχει στην επένδυση. Ωστόσο, οι πιθανότητες όσο περνούν οι ημέρες μειώνονται. Στην περίπτωση που αποδειχθεί πως πρόκειται για μια επανάληψη των προηγούμενων επεισοδίων του σίριαλ, εγείρονται τα εξής ερωτήματα:

• Τι θα κάνει η Εθνική Τράπεζα; Θα επιλέξει να εξαντλήσει το εννεάμηνο που λήγει στις 28 Μαρτίου ή θα κινήσει τις διαδικασίες «εναλλακτικών λύσεων» νωρίτερα; Με βάση το προσύμφωνο η παρέλευση της προθεσμίας, χωρίς ο αγοραστής να έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, επιτρέπει στη διοίκηση της Εθνικής να ακυρώσει τη συμφωνία, χωρίς νομικές επιπλοκές, διεκδικώντας μάλιστα χρηματική αποζημίωση 5 εκατ. ευρώ για τα έξοδα που έχει κάνει μέχρι σήμερα.

• Επιτρέπουν οι όροι του διαγωνισμού στη διοίκηση της Εθνικής να απευθυνθεί στον άλλο διεκδικητή, την κινεζική Fosun, ή είναι υποχρεωμένη να προκηρύξει νέα διαγωνιστική διαδικασία; Να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο νέου διαγωνισμού θα ανέτρεπε το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η ΕΤΕ, και επιπλέον θα επηρέαζε αρνητικά τα επικείμενα stress tests, στα οποία θα συνυπολογιζόταν το αποτέλεσμα της συναλλαγής.

• Εξακολουθεί να ενδιαφέρεται η Fosun; Σύμφωνα με πληροφορίες ο κινεζικός χρηματοοικονομικός όμιλος δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον του για την Εθνική Ασφαλιστική. Ωστόσο, το τίμημα που προσέφερε ήταν κατά 100-150 εκατ. ευρώ χαμηλότερο. Θα δεχθεί να βελτιώσει την προσφορά της, κι αν όχι, η διοίκηση της Εθνικής θα την αποδεχθεί;

• Οι σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας, Morgan Stanley και Goldman Sachs, είχαν ελέγξει επαρκώς τη φερεγγυότητα, την κεφαλαιακή επάρκεια και τη δομή του επενδυτικού οχήματος με την επωνυμία Exin Financial Services Holdings B.V.; Γιατί δεν αντελήφθησαν εγκαίρως –πριν δώσουν το πράσινο φως στη διοίκηση της τράπεζας– τα προβλήματα που εντόπισαν στη συνέχεια, κατά τον έλεγχο του φακέλου, οι εποπτικές αρχές; Να σημειωθεί ότι η εταιρεία με έδρα την Ολλανδία είναι ουσιαστικά εταιρεία «κέλυφος», χωρίς επαρκή δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία. Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει στην ιστοσελίδα της, μέτοχοί της φέρονται να είναι το Exin Partners, στο οποίο μέχρι πρότινος –και πριν από την αγωγή– συμμετείχαν οι κ. Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης. Αν και η οικονομική επιφάνεια των δύο παραπάνω προσώπων δεν αμφισβητείται, ασαφής είναι η εταιρική σχέση που τους συνδέει με την Exin και το ποσό με το οποίο θα συμμετείχαν στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

• Εχει κατατεθεί εγγυητική επιστολή προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του πωλητή; Η κατάθεση εγγυητικής δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση όταν ο αγοραστής είναι εγνωσμένου κύρους. Για παράδειγμα, η Ergo στην εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής δεν κατέθεσε εγγυητική, αλλά προσκόμισε απόφαση του Δ.Σ. της μητρικής Munich Re, του μεγαλύτερου αντασφαλιστή στον κόσμο. H Exin, όμως, είναι fund και επίσης πολύ μικρότερο μέγεθος από την Ergo και τη μητρική της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή