Τραμπ: «Θέλω παρέλαση σαν της Γαλλίας»

Τραμπ: «Θέλω παρέλαση σαν της Γαλλίας»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Να σχεδιάσουν μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Ουάσιγκτον, στα πρότυπα της γαλλικής Ημέρας της Βαστίλλης, διέταξε χθες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αξιωματούχους του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, ο Τραμπ εντυπωσιάστηκε από τη στρατιωτική παρέλαση που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουλίου στο Παρίσι και ζήτησε από τους συνεργάτες του να εκπονήσουν σχέδια για ανάλογη εκδήλωση στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Σε σύσκεψη στο Πεντάγωνο στις 18 Ιανουαρίου, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι θέλει στρατιωτική παρέλαση στην Ουάσιγκτον. «Οι εντολές του ήταν: Θέλω παρέλαση σαν αυτή στη Γαλλία. Η διαταγή του προέδρου απασχολεί έκτοτε τα ανώτατα κλιμάκια του στρατεύματος», ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου στην εφημερίδα Washington Post.

Μετά τη δημοσίευση της είδησης, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι ο «Λευκός Οίκος ζήτησε από το υπουργείο Αμυνας να μελετήσει τη διοργάνωση εκδήλωσης, στην οποία όλοι οι Αμερικανοί μπορούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στο στράτευμα».

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο σχεδιασμός της παρέλασης βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια και ότι τίποτε δεν έχει αποφασιστεί. Η πρόταση έγινε δεκτή με ειρωνικά σχόλια από μερίδα του αμερικανικού Τύπου, σχολιαστές του οποίου συνέκριναν χθες τις ΗΠΑ με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, όπου οι στρατιωτικές παρελάσεις συνοδεύουν κάθε εθνική επέτειο.

Την ίδια ώρα, αγωνιώδεις προσπάθειες κατέβαλε χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων για να αποφύγει νέα διακοπή λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, όπως αυτή του περασμένου μήνα, ψηφίζοντας προσωρινό νόμο για τις κρατικές δαπάνες. Η Γερουσία, από την πλευρά της, βρισκόταν στα πρόθυρα μεγάλης συμφωνίας για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η ευρεία συμφωνία της Γερουσίας θα επιτρέψει τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Πενταγώνου και των ομοσπονδιακών προγραμμάτων εντός των ΗΠΑ, εγκρίνοντας παράλληλα την παροχή έκτακτων κεφαλαίων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Κατά μεταναστών

Στο μεταξύ, την προσφιλή συνήθειά του να εμφανίζει συλλήβδην τους μετανάστες ως εγκληματίες συνέχισε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος Τραμπ.

Μιλώντας ενώπιον εκπροσώπων αστυνομικών υπηρεσιών από όλες τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε ότι το Κογκρέσο οφείλει να νομοθετήσει άμεσα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το «πρωτοφανές κύμα εγκληματικότητας», που σχετίζεται με τη μαζική μετανάστευση. Για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, ο Τραμπ χρησιμοποίησε παραδείγματα από το αστυνομικό δελτίο, ταυτίζοντας ουσιαστικά το σύνολο των μεταναστών στις ΗΠΑ με μέλη εγκληματικών συμμοριών, όπως η επίφοβη MS13 από τη Λατινική Αμερική.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τους Δημοκρατικούς νομοθέτες να «επιδείξουν σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση», αναφέροντας ως παράδειγμα τον θάνατο δημοφιλούς παίκτη του αμερικανικού φούτμπολ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα από μεθυσμένο παράτυπο μετανάστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή