Επιδείνωση της υγείας του Βενέδικτου ΙΣΤ΄

Επιδείνωση της υγείας του Βενέδικτου ΙΣΤ΄

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάσταση της υγείας του και στη εξασθένηση των δυνάμεών του αναφέρθηκε ο επίτιμος Πάπας Βενέδικτος, με επιστολή του προς τον σχολιαστή της εφημερίδας Corriere della Sera Μάσιμο Φράνκο. Στη σύντομη επιστολή του, η οποία δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας, ο τέως Προκαθήμενος της Αγίας Εδρας, Πάπας Βενέδικτος αναφέρει: «Με συγκίνησε ότι πολλοί αναγνώστες της εφημερίδας σας ζητούν να μάθουν πώς περνώ την τελευταία αυτή περίοδο της ζωής μου. Μπορώ μόνο να πω σχετικά ότι, με τη βαθμιαία μείωση των σωματικών δυνάμεων, εσωτερικά έχω ξεκινήσει το ταξίδι προς τον Οίκο. Είναι μεγάλη ευλογία ότι, κατά το τελευταίο αυτό κομμάτι της διαδρομής μου, κάποιες φορές λίγο κουραστικό, νιώθω γύρω μου τόση αγάπη και καλοσύνη, την οποία δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Υπό αυτήν την έννοια, θεωρώ ότι και η ερώτηση των αναγνωστών σας θα με συνοδεύσει για ένα κομμάτι της πορείας μου. Δεν μπορώ παρά να σας ευχαριστήσω και να σας διαβεβαιώσω ότι θα προσευχηθώ για εσάς».

Ο επίτιμος Πάπας Βενέδικτος, κατά κόσμον Γιόζεφ Ράτσινγκερ, είναι 90 ετών και τον Φεβρουάριο του 2013, με μια εντυπωσιακή κίνηση, αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του Ποντίφικα για λόγους υγείας. Από τότε ζει σε ένα μικρό μοναστήρι, στο εσωτερικό του κράτους του Βατικανού.

Ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1927 στο Μαρκτλ αμ Ιν, στη Βαυαρία της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του ήταν αστυνομικός. Τα αδέρφια του ήταν η Μαρία και ο Γκέοργκ Ράτσινγκερ. Οταν έκλεισε τα 14, έγινε, όπως του επέβαλλε ο νόμος, υποχρεωτικά μέλος της χιτλερικής νεολαίας. Από την αρχή, όμως, δεν πήγαινε στις συναντήσεις και έκανε αίτηση για να παραιτηθεί από την οργάνωση. Από το 1946 μέχρι το 1951 σπούδασε Θεολογία και Φιλοσοφία. Το 1951 χειροτονήθηκε ιερέας μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Γκέοργκ Ράτσινγκερ. Το 1953 πήρε διδακτορικό στη Θεολογία και το 1957 υπέβαλε την υφηγεσία του στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ενα χρόνο αργότερα, το 1958, ο Ράτσινγκερ έγινε καθηγητής Δογματικής Θεολογίας στην Ανωτάτη Φιλοσοφική Θεολογική Σχολή του Φράιζιγκ. Το 1977, ο Παύλος ΣΤ΄ ανακήρυξε τον Ράτσινγκερ καρδινάλιο. Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ τον κάλεσε το 1981 να μείνει στη Ρώμη ως ανώτερος σύμβουλος για θεολογικά θέματα. Μετά τον θάνατο του Ιωάννη Παύλου Β΄, ο Ράτσινγκερ εξελέγη από το συμβούλιο των καρδιναλίων (Κονκλάβιο) στις 19 Απριλίου 2005 και έγινε, μετά τον Αδριανό ΣΤ΄, ο πρώτος Γερμανός Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ύστερα από 482 χρόνια. Τρεις μέρες πριν εκλεγεί Πάπας, έκλεισε τα 78. Ετσι από το 1730 και μετά είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία εκλεγμένος Πάπας. Το όνομα που επέλεξε για την ενθρόνισή του ήταν Βενέδικτος ΙΣΤ΄.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή