Υπόθεση Novartis: Στάση αναμονής επιλέγει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπόθεση Novartis: Στάση αναμονής επιλέγει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσεκτική ανάλυση όλων των δεδομένων, προκειμένου να επιλεγούν ψύχραιμα οι πλέον ενδεδειγμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες, διαδέχθηκε, όσον αφορά την κυβέρνηση, τις αρχικές υπουργικές διαπιστώσεις ότι η υπόθεση της Novartis αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του κράτους. Το θέμα απασχόλησε χθες τη διάρκειας πέραν των δύο ωρών συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα και ενδεικτικό του προβληματισμού που επικρατεί είναι ότι η λήψη αποφάσεων μετατέθηκε για τις επόμενες ημέρες, αφού προηγουμένως υπάρξει περισσότερη ενημέρωση για το περιεχόμενο της δικογραφίας. Εξέλιξη όχι απόλυτα μη αναμενόμενη, καθώς η κυβέρνηση δέχθηκε πυρά από την αντιπολίτευση ότι στελέχη της έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας πριν αυτή φθάσει στη Βουλή, κατά παράβαση των προβλεπόμενων διαδικασιών και προφανώς επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να αποκρούσει αυτή την κριτική και τους συνακόλουθους συνειρμούς για πολιτική χειραγώγηση της υπόθεσης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν οι νομικές λεπτομέρειες της υπόθεσης, υπό το πρίσμα των επιλογών που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, όσον αφορά τους χειρισμούς στη Βουλή. Ωστόσο, απόφαση δεν ελήφθη. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ήδη από τη Δευτέρα, όταν και η δικογραφία εστάλη στη Βουλή, εισηγήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, στη χθεσινή συνεδρίαση ζητήθηκε να χαμηλώσουν οι τόνοι και να εξεταστούν προσεκτικά όλα τα δεδομένα και όλες οι εναλλακτικές, με διπλή στόχευση: κατά πρώτον, να μεγιστοποιηθούν τα πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση, κάτι που προϋποθέτει ότι όλες οι δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών θα πρέπει να γίνονται στη βάση καλής γνώσης των στοιχείων της υπόθεσης. Κατά δεύτερον, να αποφευχθούν αστοχίες που υπήρξαν στο παρελθόν, όταν δημιουργήθηκαν υψηλές προσδοκίες για διάφορες υποθέσεις που η κυβέρνηση προέκρινε ως μεγάλα σκάνδαλα και το αποτέλεσμα διέψευσε τις προσδοκίες αυτές.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να αναλυθούν προσεκτικά όλα τα δεδομένα πριν ληφθεί απόφαση εάν η κυβέρνηση θα ζητήσει προανακριτική ή εξεταστική επιτροπή ή ακόμα και αν επιλεγεί κάποια άλλη φόρμουλα. Στη συζήτηση αναλύθηκε εκτενώς και η παράμετρος της παραγραφής αδικημάτων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, εφόσον αυτά αποδειχθούν. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν χθες την πεποίθηση ότι το κουβάρι της υπόθεσης τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται και ότι από τη συνέχεια της δικαστικής έρευνας θα προκύψουν επιπλέον στοιχεία.

Μετατίθεται η Κ.Ο.

Οι επισημάνσεις για τα λεπτά σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί προσοχή οδήγησαν στην αναβολή οριστικοποίησης των αποφάσεων για τους περαιτέρω χειρισμούς, οι οποίες παραπέμφθηκαν σε νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Η εκκρεμότητα αυτή μεταθέτει και τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά για σήμερα και αναγκαστικά μετατίθεται για τις προσεχείς ημέρες, όταν θα υπάρχει καλύτερη γνώση για τη δικογραφία, αλλά και ασφαλέστερες ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν τα υπόλοιπα κόμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή