Προϋπόθεση για βιώσιμη ανάκαμψη οι μεταρρυθμίσεις, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Προϋπόθεση για βιώσιμη ανάκαμψη οι μεταρρυθμίσεις, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, ενώ διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, όπου το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος και του χρόνου κατά 2,5%, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν που παρουσιάστηκαν χθες στις Βρυξέλλες.

Την ικανοποίησή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε και ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος είπε σχετικά με τις συζητήσεις που θα έχει με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς σήμερα αναμένεται στην Αθήνα, ότι «θα διερευνηθεί τι θα ακολουθήσει», εννοώντας ποια θα είναι η εποπτεία που θα έχει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος. Ο κ. Μοσκοβισί είπε πως η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος θα μπορούσε σταδιακά να γίνει και πάλι μία «κανονική χώρα».

Ενίσχυση ανάκαμψης

Στο κεφάλαιο των χειμερινών προβλέψεων που αναφέρεται στην Ελλάδα με τίτλο «Ανάπτυξη ξανά», η Επιτροπή επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πάλι, με το ΑΕΠ να φτάνει στο 1,6% το 2017 και η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια. Ομως, η έκθεση τονίζει, όπως σε όλες τις εκθέσεις που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν, ότι βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ στη χώρα αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2017, που αντιστοιχεί σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,1%, και είναι η πρώτη φορά από το 2006 που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται για τρία συνεχόμενα τρίμηνα. Αυτό που βασικά κινεί την ανάκαμψη, σύμφωνα με την έκθεση, είναι οι εξαγωγές, ενώ η Ελλάδα σίγουρα επωφελείται και από την ευρύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη, αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Για τη μείωση στην πρόβλεψη των επενδύσεων το 2017, η έκθεση τονίζει ότι αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Συγχρόνως, για τον πληθωρισμό η έκθεση τονίζει ότι ανήλθε στο 1,1% το 2017, λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, ενώ ρόλο έπαιξε και η αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

Αύξηση κατανάλωσης

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται ακόμα η σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας και του επιχειρηματικού κλίματος, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η πρόβλεψη είναι ότι το 2018 το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα θα βελτιωθεί περισσότερο, οδηγώντας σε μια μέτρια ανάπτυξη των επενδύσεων. Το 2019 προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση των επενδύσεων που θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή