Ολαφ Σολτς, νηφάλιος και ευρωπαϊστής στη θέση του Σόιμπλε

Ολαφ Σολτς, νηφάλιος και ευρωπαϊστής στη θέση του Σόιμπλε

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

AMBOYΡΓΟ. Ο Ολαφ Σολτς, ο πραγματιστής δήμαρχος-πρωθυπουργός του κρατιδίου του Αμβούργου, θα είναι πιθανότατα ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, το οποίο περνάει, πλέον, στον έλεγχο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Ο 59χρονος Σοσιαλδημοκράτης είναι έμπειρος δικηγόρος και ισχυρός υπέρμαχος της στενότερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το βάπτισμα του πυρός ήρθε το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν ο ίδιος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής του G-20 στο Αμβούργο. Ο Σολτς προέβη σε δημόσια απολογία για τα κενά ασφαλείας και κατάφερε να μείνει ήρεμος μπροστά στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι δεξιοί αντίπαλοί του.

Η νηφάλια πυγμή του Σολτς θα αποτελέσει κομβικό σύμμαχο στη μελλοντική του θητεία ως υπουργού Οικονομικών. Ορισμένοι συντηρητικοί εκφράζουν τον φόβο πως ο Σολτς θα μπορούσε να αυξήσει τις κυβερνητικές δαπάνες και να αναστρέψει την πολιτική του «μαύρου μηδενός» του Σόιμπλε, που αναφέρεται στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Αλλοι υποστηρίζουν πως ο Σολτς είναι πιθανόν να εμμείνει στον δημοσιονομικό συντηρητισμό της Γερμανίας, υιοθετώντας, παράλληλα, πιο συμφιλιωτικό τόνο απέναντι στις φτωχότερες χώρες της Ευρωζώνης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελλάδα.

Τα κυριότερα σημεία ανησυχίας για τον Σολτς σχετίζονται με την επέκταση της παγκοσμιοποίησης και την αντιμετώπιση του κύματος του δεξιού λαϊκισμού. Τον Δεκέμβριο, ο Σολτς είχε δηλώσει στην εφημερίδα Die Welt πως η Γερμανία πρέπει να ανταποκριθεί στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Η Ε.Ε. δεν είναι απλώς μια νομισματική ένωση. Πρέπει να αναπτύξει κοινές πολιτικές στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας και της μετανάστευσης. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να είναι διαφορετικές από εκείνες της καγκελαρίου, η οποία δεν μιλάει ανοικτά και προχωράει συμφωνίες πίσω από κλείστες πόρτες στις Βρυξέλλες», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, όταν ρωτήθηκε αν τρέφει φιλοδοξία να γίνει υπουργός Οικονομικών, απάντησε απότομα στον δημοσιογράφο: «Τι ακριβώς εννοείτε με αυτήν την ερώτηση;». Κι όταν πριν από δύο μήνες τον ρώτησαν γιατί δεν αμφισβήτησε ευθέως τον Σουλτς, είπε ότι δεν του αρέσει η τάση «οι προσωπικές αντιπαλότητες να επισκιάζουν θέματα ουσίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή