Ισπανοϊρλανδική μάχη για την αντιπροεδρία ΕΚΤ

Ισπανοϊρλανδική μάχη για την αντιπροεδρία ΕΚΤ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε χθες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, εκτιμώντας ότι θα την κερδίσει κιόλας. Ο άλλος υποψήφιος για να διαδεχτεί τον Βίτορ Κονστάνσιο, που αποχωρεί τον Μάιο, είναι ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης Φίλιπ Λέιν. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το φαβορί είναι ο Ισπανός υπουργός. «Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε λάβει υποστήριξη και πιστεύουμε ότι έχω πολλές πιθανότητες να εκλεγώ», δήλωσε χθες ο κ. Ντε Γκίντος. Οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τη μάχη για την κατάληψη της δεύτερης υψηλότερης θέσης στην ΕΚΤ.

«Καθώς η ΕΚΤ στρέφει την προσοχή της προς την άρση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, η αγορά δίνει μεγαλύτερη προσοχή σε μεμονωμένα άτομα, στην προσπάθειά της να αντιληφθεί την πορεία που θα πάρει η συζήτηση για έξοδο από τη χαλαρή νομισματική πολιτική», αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της BofA. Είναι πιθανόν η υποψηφιότητα του Ισπανού υπουργού να συναντήσει αντίσταση, διότι ορισμένα κράτη-μέλη θεωρούν ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης ο Ντε Γκίντος είχε ευθυγραμμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις θέσεις των Γερμανών.

Ορισμένοι αξιωματούχοι από χώρες της Ευρωζώνης ανησυχούν πως ενδεχόμενη εκλογή Ντε Γκίντος στη θέση του αντιπροέδρου θα σήμαινε ότι ο αντικαταστάτης του Ντράγκι θα έπρεπε να προέλθει από βορειοευρωπαϊκή χώρα. Η υποψηφιότητα Λέιν είναι η πρώτη από Ιρλανδό αξιωματούχο για θέση στην ΕΚΤ από το 1999, οπότε και ιδρύθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή