Οι Γάλλοι πιέζουν την Ε.Ε. για τη δίκαιη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών

Οι Γάλλοι πιέζουν την Ε.Ε. για τη δίκαιη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να ηγηθεί στην προσπάθεια για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών που κυριαρχούν στην οικονομία του 21ου αιώνα και να υιοθετήσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο στις αρχές του 2019, το οποίο θα διασφαλίζει ότι εταιρείες όπως η Google, η Amazon, η Apple και η Facebook θα καταβάλλουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους στην Ευρώπη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπολογίζεται ότι έχασαν φορολογικά έσοδα 5,4 δισ. ευρώ μόνο από τις Google και Facebook από το 2013 έως το 2015. Πολύ συχνά, οι μεγάλες εταιρείες της ψηφιακής πληρώνουν φόρο επί των κερδών που εμφανίζουν θυγατρικές τους που έχουν την έδρα τους σε χώρες με χαμηλό φορολογικό καθεστώς, όπως η Ιρλανδία και η Ολλανδία, παρόλο που έχουν έσοδα από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κυβέρνηση Μακρόν έχει ήδη προτείνει τη φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών με βάση τον τζίρο που εμφανίζουν και όχι τα κέρδη. Ωστόσο, η γαλλική πρόταση που έχει στόχο να παρακάμψει το πρόβλημα της χαμηλής κερδοφορίας που εμφανίζουν εταιρείες του τεχνολογικού τομέα (και όχι μόνο), χρεώνοντας στις θυγατρικές τους χρήση πνευματικών δικαιωμάτων, εμπορικών σημάτων κ.λπ., δεν έγινε ευνοϊκά δεκτή σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε βέβαια στις ΗΠΑ. «Δεν είναι δυνατό, δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να φορολογούμε τις εταιρείες του μεταποιητικού κλάδου, ενώ κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν βγάλει οι Google, Apple, Facebook και Amazon σε ευρωπαϊκές χώρες εξαφανίζονται», δήλωσε χθες ο Μπρινό Λε Μερ στο Reuters και σε ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών εφημερίδων. «Θέλουμε η δίκαιη φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων να δημιουργήσει αξία στην Ευρώπη το 2019», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Το προσχέδιο του νόμου θα βασιστεί στις προτάσεις που αναμένεται να καταθέσει σύντομα επί του θέματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεν θα εξασφαλίσουμε την ευημερία μας φιλώντας τα πόδια των Google, Apple, Facebook και Amazon», είπε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα.

Ερωτηθείς πόσα έσοδα θα μπορούσαν να προκύψουν από τη φορολόγηση αυτών των εταιρειών, ο κ. Λε Μερ απάντησε ότι θα έπρεπε να είναι μερικά δισεκατομμύρια ετησίως. «Οι Ευρωπαίοι πολίτες δυσκολεύονται να κατανοήσουν για ποιο λόγο η φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων στην Ευρώπη αποφέρει μόλις μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ». Της προσπάθειας για τη φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών ηγούνται Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία. Ωστόσο αντιμετωπίζουν την αντίδραση μικρότερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία αποτελούν φορολογικά καταφύγια για τις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες που ανησυχούν ότι η εν λόγω πρωτοβουλία θα πλήξει τα φορολογικά τους έσοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή