Η Εκκλησία δεν μένει απαθής για το Μακεδονικό

Η Εκκλησία δεν μένει απαθής για το Μακεδονικό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Εκκλησία δεν μπορεί να μένει σιωπηλή και απαθής». Αυτό διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τοποθετήθηκε επί του φλέγοντος θέματος της επικαιρότητας, το Μακεδονικό.

«Θα ήθελα και από το βήμα αυτό να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου προς τα σεπτά μέλη της παρούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τόσο για την άψογη μεταξύ όλων συνεργασία και συνεννόηση όσο (και) για την άρτια και σωστή διαχείριση στο ευαίσθητο αυτό μείζονος σημασίας θέμα», ανέφερε εισαγωγικά ο Αρχιεπίσκοπος. Η Εκκλησία «δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή και απαθής, πολλώ δε βεβαίως όταν απειλούνται ή και διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδος μας», συμπλήρωσε. «Η Εκκλησία ποτέ δεν αδιαφόρησε για τα εθνικά ή και κοινωνικά ζητήματα της κάθε ιστορικής περιόδου», υπενθύμισε ο Αρχιεπίσκοπος. «Η Εκκλησία ως Σώμα του σαρκωθέντος Θεού έχει λόγο και γνώμη για την σημερινή κρίσιμη κατάσταση της χώρας μας, διότι δεν έπαψε να αποτελεί ενεργό και αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας», διευκρίνισε.

Ωστόσο, όπως δήλωσε, «αναμφισβήτητα, ο ρόλος της δεν είναι να οργανώνη συλλαλητήρια, […] η Εκκλησία έχει ρόλο ενωτικό, δέεται υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος και επιθυμεί με οδηγό το Ευαγγέλιο της Βασιλείας του Θεού να συμβάλη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών». Τόνισε, μάλιστα, ότι «για την μεγάλη αυτή εθνική υπόθεση χρειάζεται από όλους μας οπωσδήποτε σύνεση, νηφαλιότητα και ομοψυχία, προκειμένου να αντιμετωπισθή το κρίσιμο αυτό θέμα εποικοδομητικά και ειρηνικά».

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε ενδελεχώς στις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας εν καιρώ κρίσης προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, μέσω της δημιουργίας κοινωνικών και ποιμαντικών δομών που προσφέρουν στήριξη και φροντίδα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες «ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητος και θρησκεύματος». Πρόκειται, δε, για ένα «θεάρεστο και πολυδάπανο έργο». Από τον λόγο του Αρχιεπισκόπου δεν θα μπορούσε να λείπει το ίδιο το ποίμνιο, που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, αλλά και ηθική ταπείνωση. «Ο περήφανος Ελληνικός λαός καθ’όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσεως υπέδειξε και συνεχίζει να υποδεικνύη θαυμαστή δύναμη, ιώβια υπομονή, αλλά και μια ταπεινωτική πειθαρχία απέναντι στις προκλητικές, πολλές φορές, διεθνείς “συστάσεις” και πιέσεις για σκληρά οικονομικά μέτρα», υποστήριξε, «ωστόσο, αυτό που απαιτεί και ζητά είναι ο εύλογος σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματά του και η πιστή διατήρηση της ταυτότητος του κράτους και των εθνικών του δικαίων».

Ο κ. Ιερώνυμος, ωστόσο, υποστήριξε ότι «ο ρόλος της Εκκλησίας δεν δύναται να ταυτίζεται με την πολιτική εξουσία» και ότι «δεν διατυπώνει πρόταση, προκειμένου να ασκήσει μία ανούσια, άσκοπη ή και ανώφελη αντιπολίτευση». Αλλωστε, «η Εκκλησία δεν περιορίζεται στην εγκοσμιότητα, που περιορίζει την ελευθερία της και απομονώνει τον σκοπό της, αλλά επεκτείνεται στην αιωνιότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή