Κιμ Γιονγκ Ουν: Είμαστε μια στρατιωτική δύναμη παγκόσμιας κλάσης

Κιμ Γιονγκ Ουν: Είμαστε μια στρατιωτική δύναμη παγκόσμιας κλάσης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξοπλισμένη με πυρηνικά όπλα Βόρεια Κορέα είναι μια «στρατιωτική δύναμη παγκόσμιας κλάσης», δήλωσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ σήμερα, παραμονή της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Κορέα.

Ο Κιμ, ο οποίος ηγήθηκε της επιτάχυνσης των προγραμμάτων της απομονωμένης χώρας του στα πυρηνικά όπλα και στους βαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσε στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ ενώπιον ενός ενθουσιώδους ακροατηρίου: «Μπορέσαμε να επιδείξουμε σ' όλον τον πλανήτη τη θέση μας ως στρατιωτικής δύναμης παγκόσμιας κλάσης».

Περίπου 13.000 στρατιώτες και 200 στρατιωτικά οχήματα διαφόρων τύπων έλαβαν μέρος στην 70η στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Πιονγιάνγκ.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Είμαστε μια στρατιωτική δύναμη παγκόσμιας κλάσης-1

Όπως μεταδίδει το BBC, αξιωματούχοι στη Σεούλ είχαν δηλώσει τον προηγούμενο μήνα, τον εντοπισμό των παραπάνω δυνάμεων και στρατιωτικών μέσων σε δοκιμαστική παρέλαση, σε αεροδρόμιο κοντά στην βορειοκορεατική πρωτεύουσα.

Η ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγιάνγκ για την επέτειο της ίδρυσης των στρατιωτικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, πραγματοποιούνταν για 40 χρόνια, κάθε Απρίλιο.

Ωστόσο, τα κρατικά μέσα της χώρας είχαν ανακοινώσει στις αρχές του 2018 ότι η ημέρα διεξαγωγής της παρέλασης, άλλαξε για την 8η Φεβρουαρίου.

Η Πιονγιάνγκ απέρριψε την κριτική που δέχθηκε για το παραπάνω θέμα, δηλώνοντας ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης.

«Είναι ζήτημα κοινής λογικής για την κάθε χώρα στον κόσμο να παίρνει σοβαρά την ίδρυση των ενόπλων της δυνάμεων και να την τιμά με μεγάλες εκδηλώσεις», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Εργατικού Κόμματος “Rodong Sinmun” στην Πιονγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα γνωστοποίησε επίσης σήμερα ότι δεν έχει κάποια πρόθεση για την πραγματοποίηση συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους, στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Δυτικοί αναλυτές έδωσαν έμφαση στην παρουσίαση πυραυλικών συστημάτων και εκτοξευτών, στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε.

Παράλληλα, οι στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η συμμετοχή ενός οπλικού ή πυραυλικού συστήματος σε μία παρέλαση, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι κατ’ ανάγκη επιχειρησιακά αξιοποιήσιμο.

Η σημερινή επέτειος τιμά την συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, την 8η Φεβρουαρίου του 1948. Τα προηγούμενα χρόνια, η παρέλαση αυτή, πραγματοποιούνταν στις 25 Απριλίου.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Είμαστε μια στρατιωτική δύναμη παγκόσμιας κλάσης-2

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν αύριο στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, με την παρουσία της Κιμ Γιο-τζονγκ, αδελφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ον με τις δύο χώρες της Κορεατικής Χερσονήσου να παρελαύνουν υπό μία σημαία, στην διάρκεια της τελετής έναρξης.

Την τελετή έναρξης των αγώνων θα παρακολουθήσει αύριο κι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα αξιοποιήσει τον ισχυρό συμβολισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να προβάλλει τις επιδιώξεις του καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιονγκτσάνγκ δήλωσε ότι η στρατιωτική παρέλαση δεν θα επηρεάσει την “δυναμική” των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Λι Χι-μπεόμ πρόσθεσε ότι οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Κορέας, υποστηρίζουν την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας (UN Olympic Truce Resolution) κατά τις ημέρες διεξαγωγής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η εφαρμογή της εκεχειρίας αρχίζει επτά ημέρες πριν από την έναρξη των αγώνων και λήγει την έβδομη ημέρα μετά την λήξη τους.

(Πηγή: BBC/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή