Αδειοδότηση καλλιέργειας ιατρικής κάνναβης

Αδειοδότηση καλλιέργειας ιατρικής κάνναβης

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης με σκοπό την παραγωγή τελικών φαρμακευτικών προϊόντων, με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο, κατά το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής, κατοχής, μεταφοράς, αποθήκευσης, προμήθειας των πρώτων υλών και των ουσιών της Cannabis Sativa L, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και τη διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς είτε την εξαγωγή τους.

Η όλη διαδικασία θα γίνεται υπό τον ΕΟΦ, ο οποίος θα εγκρίνει την παραγωγή και την κυκλοφορία των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η εισαγωγή, εξαγωγή και διάθεση πρώτων υλών και ουσιών για διαφορετικούς σκοπούς από αυτούς που ορίζονται στο νομοσχέδιο.

Προϋπόθεση

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αδειοδότηση των συγκεκριμένων μονάδων αποτελεί η διάθεση τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων γης.

Ως προς τη διάθεση των σκευασμάτων, εξετάζεται να διοχετευθούν στην αγορά μέσω των φαρμακείων, ενδεχομένως με «δίγραμμη» συνταγή γιατρού.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας.

«Δημιουργούμε συνθήκες ευχερέστερης πρόσβασης των ασθενών στην αγωγή που χρειάζονται και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα αναπτυξιακής ώθησης», δήλωσε ο κ. Ξανθός.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν την εισαγωγή του σπόρου και τις προδιαγραφές που θα διέπουν την επεξεργασία του, επισημαίνοντας ότι «στη διαδικασία αυτή μπορούν να συμμετέχουν οι αγρότες, αλλά απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου τόνισε τις ευεργετικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή