Το Κονκλάβιο (08/02/18)

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κουκούλες και συμπαράσταση

Τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πληροφορούμαι ότι έχει ήδη ενημερώσει για τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης Novartis –και, κυρίως, για τις καταθέσεις των «κουκουλοφόρων» στις οποίες βασίζεται η δικογραφία– ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Και μάλιστα αυτοπροσώπως, την Τρίτη κιόλας, στο Στρασβούργο. Υποθέτω πως όχι τυχαία, αν κρίνω από τη χθεσινή δήλωση του Ελληνα επιτρόπου, στην οποία μιλάει για υπονόμευση του κράτους δικαίου και όπου επίσης προαναγγέλλει ότι θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Να σημειώσω, πάντως, ότι ο Αβραμόπουλος δέχεται τις τελευταίες μέρες συγκινητικά μηνύματα συμπαράστασης. Πιο συγκινητικό απ’ όλα εκτιμώ πως είναι το σχετικό τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο για λόγους που πιστεύω ότι είναι περιττό να απαριθμήσω.

Τζον-Αυλακιώτηδες

Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες της δικογραφίας. Δεν μένω στα ονόματα των αόρατων μαρτύρων τύπου «Μάξιμος Σαράφης» που μου θύμισαν κάτι μεταξύ του «Μπάμπη του Φλου» και του «Τζον Αυλακιώτη». Αλλά στην υπογράμμιση ότι η τελευταία κατάθεση δόθηκε μόλις την περασμένη Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου, και μάλιστα στις 10 παρά 20 το βράδυ! Λίγες ώρες δηλαδή πριν από την επίσκεψη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο. Τα συμπεράσματα δικά σας. Ετερη ανατριχιαστική λεπτομέρεια, η οποία, πάντως, πληροφορούμαι ότι προκύπτει από την έρευνα του FBI και δεν αφορά πολιτικούς, αλλά γιατρούς, είναι το σύστημα που χρησιμοποιούσε η εταιρεία: παρακολουθούσε αν γίνονταν πολλές ή λίγες συνταγογραφήσεις. Ας πούμε, στις 100 συνταγογραφήσεις, ο γιατρός είχε bonus ταξίδι.

Τώρα βιάζονται

Περί τις αρχές Μαρτίου πληροφορούμαι ότι ετοιμάζεται να έρθει κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση. Ουδείς εκ των παροικούντων την Ιερουσαλήμ, πάντως, δεν αναμένει πολλά από αυτή την επίσκεψη, που θα είναι μάλλον βολιδοσκόπησης. Κι αυτό, διότι προηγουμένως πρέπει να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ, εξελίξεις που δεν θα έχουν οριστικοποιηθεί πριν από τον Μάιο, ώστε να υπάρχει και σαφής εικόνα για τη μετά το πρόγραμμα μέρα. Πληροφορούμαι ότι η τέταρτη αξιολόγηση αναμένεται να κλείσει σε δύο επισκέψεις των θεσμών, στις αρχές και στο τέλος Μαΐου. Σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση, υποτίθεται ότι το ξεκόλλημα του Ελληνικού είναι προαπαιτούμενο για να ολοκληρωθεί. Αντιλαμβάνομαι, πάντως, ότι ακόμη και οι θεσμοί έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος για το Ελληνικό που βρίσκεται στο ΣτΕ να λυθεί άμεσα, οπότε δεν αποκλείω η Κομισιόν να πάθει ξανά τύφλωση. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι ετοιμάζεται να θεωρήσει ότι την καλύπτουν επαρκώς τα minutes of the meeting, δηλαδή οι σημειώσεις που κράτησαν τα τεχνικά κλιμάκια από πρόσφατη συνάντηση που είχαν με κυβερνητικούς και οι σχετικές διαβεβαιώσεις που τους παρείχαν. Πάντως, όποιος βιάζεται σκοντάφτει…

Μάχες διατυπώσεων

Ως γνωστόν, το καλύτερο είναι εχθρός του καλού. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι η Αθήνα ζήτησε από τις Βρυξέλλες να αλλάξουν την τελευταία στιγμή διατύπωση στη στρατηγική για τη Διεύρυνση που παρουσίασε ο Γιοχάνες Χαν. Η διατύπωση που αφορούσε την ΠΓΔΜ θεωρήθηκε υπερβολική και δεν πέρασε. Μαθαίνω ότι εντέλει και η ελληνική πλευρά δεν επέμεινε και αρκέστηκε να χαιρετίσει τις ανακοινώσεις Χαν. Υποθέτω ότι αντελήφθη ότι η συγκεκριμένη μάχη δεν είχε νόημα.

Από δήμαρχος ΥΠΟΙΚ

Δεν συνηθίζω να ευλογώ τα γένια μου, αλλά μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, να θυμίσω ότι στο τέλος Ιανουαρίου (στις 28) σας είχα γράψει πως ο δήμαρχος Αμβούργου Ολαφ Σολτς ήταν ο επικρατέστερος για την καρέκλα του Σόιμπλε και ότι η θέση του ΥΠΟΙΚ θα δινόταν στους Σοσιαλδημοκράτες. Τώρα μπορώ να σας ενημερώσω ότι ο νέος ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας έχει περάσει και από την Τζια. Οφείλω να παραδεχθώ, πάντως, τη σπάνια αντοχή και αγωγιμότητα του ελληνικού στοιχείου: εξαπλώνεται σαν ιός και προσβάλλει και τα πιο δύσκολα (γερμανικά) περιβάλλοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή