Απαντήσεις στα ερωτήματα για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής

Απαντήσεις στα ερωτήματα για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ζωή στο σύμπαν; Ο ομότιμος καθηγητής Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Νιάρχος θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το ερώτημα που εξάπτει τη φαντασία του κοινού και των ερευνητών με την ομιλία του «Αναζήτηση εξωγήινης ζωής: Ενδείξεις και αναπάντητα ερωτήματα», τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στο Ιδρυμα Ευγενίδου.

Η συζήτηση για την ύπαρξη άλλων κόσμων είναι από τα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων (600 π.Χ.) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

«Τα τελευταία παρατηρησιακά αποτελέσματα», σύμφωνα με τον καθηγητή, «παρέχουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής μέσα στο ηλιακό μας σύστημα και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη άλλων πλανητικών συστημάτων στο σύμπαν».

Ο κ. Νιάρχος θα αναφερθεί στη συστηματική επιστημονική έρευνα για την ανακάλυψη εξωηλιακών πλανητών που ξεκίνησε το 1995 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με νέες μεθόδους ανίχνευσης και θεωρητικές μελέτες του ζητήματος. Στην ομιλία του θα παρουσιάσει τις ερευνητικές προσπάθειες των τελευταίων δύο δεκαετιών και τα αποτελέσματα για τους εξωηλιακούς πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, με έμφαση σε εκείνους που πιθανόν να φιλοξενούν κάποιο είδος ζωής.

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει η ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση «Ζωή στο σύμπαν», μια παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η ψηφιακή παράσταση παρουσιάζει τη συναρπαστική αναζήτηση της ζωής πέρα από τη Γη και εστιάζει στα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος, τα οποία το πιθανότερο είναι να φιλοξενούν μικροβιακές μορφές ζωής, καθώς και στις σημαντικότερες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι για τον εντοπισμό και τη μελέτη ενός εξωπλανήτη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 6.30 μ.μ. Σε περίπτωση αυξημένης προσέλευσης, το αφιέρωμα θα επαναληφθεί την ίδια ημέρα και ώρα 8 μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το ταμείο του Πλανηταρίου από τις 6 μ.μ. της ίδιας ημέρας.

​​Αφιέρωμα «Ζωή στο σύμπαν», Ιδρυμα Ευγενίδου, Λεωφόρος Συγγρού 387

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή