Σφοδρά πυρά του υπουργού Brexit κατά Βρυξελλών

Σφοδρά πυρά του υπουργού Brexit κατά Βρυξελλών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, που είναι αρμόδιος για το Brexit, επέκρινε με δριμύτητα σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που δείχνει ότι οι Βρυξέλλες έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά κατά τη μεταβατική περίοδο, μετά την αποχώρησή της από την Ένωση.

"Δεν πιστεύω ότι έγινε καλή τη πίστει η δημοσιοποίηση ενός εγγράφου με ξεκάθαρα απρεπή γλώσσα και το οποίο στην πραγματικότητα υπονοεί ότι θα μπορούσαν αυθαίρετα να τερματίσουν την περίοδο εφαρμογής" του Brexit, είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

"Πιστεύουμε ότι ήταν απερίσκεπτη η δημοσιοποίησή" του εγγράφου, πρόσθεσε.

Ο Ντέιβις είπε επίσης ότι οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την προσέγγισή τους στο Brexit, μετά τις συζητήσεις που είχαν για τη στρατηγική της κυβέρνησης αυτήν την εβδομάδα. "Η ατμόσφαιρα είναι πολύ εποικοδομητική… Απομένει ακόμη να γίνει πρόοδος αλλά έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος", είπε όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κυριότερων υπουργών της κυβέρνησης για τη στρατηγική τους.

Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων ώστε "να αποφευχθεί ένα αθέμιτο παιχνίδι" εκ μέρους του Λονδίνου κατά τη μεταβατική περίοδο μετά το

"διαζύγιο" των δύο πλευρών. Το κείμενο αυτό ορίζει τους κανόνες που θα επιβληθούν στη Βρετανία κατά τη μεταβατική περίοδο, μετά τις 29 Μαρτίου 2019 και προβλέπει κυρώσεις, για παράδειγμα "έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στην Ένωση να αναστείλει ορισμένα πλεονεκτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη συμμετοχή του στην ενιαία αγορά.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίνεται στο αίτημα της Τερέζας Μέι να μπορεί να επωφελείται από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για περιορισμένο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου όλοι θα πρέπει να παίζουν με τους ίδιους κανόνες" εξήγησε ο Στέφαν ντε Ρινκ, ο σύμβουλος του Μισέλ Μπαρνιέ, του επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter. "Η πρόβλεψη κυρώσεων για την περίπτωση αθέμιτου παιχνιδιού αποτελεί τμήμα οποιασδήποτε συμφωνίας", πρόσθεσε.

"Αυτές οι ηλίθιες απειλές δείχνουν μέχρι ποιου βαθμού φοβάται η ΕΕ" σχολίασε ο συντηρητικός βουλευτής Μπέρναρντ Τζένκιν στο BBC.

Η παραμονή στην ενιαία αγορά θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει τις εμπορικές συναλλαγές χωρίς τελωνειακούς ελέγχους και φραγούς κατά τη μεταβατική περίοδο. Οι Βρετανοίο πολίτες θα μπορούν επίσης να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται όπως και σήμερα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή