«Βυθίστηκε» ξανά ο Dow – Πτώση και στην Ευρώπη

«Βυθίστηκε» ξανά ο Dow – Πτώση και στην Ευρώπη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μια σύντομη ανάπαυλα, η αναταραχή επέστρεψε χθες στα παγκόσμια χρηματιστήρια, με τη Wall Street να κλείνει με μεγάλες απώλειες, ύστερα από μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με πτώση 3,75%, έχοντας υποχωρήσει κατά 10,24% από το υψηλό επίπεδο όπου είχε φτάσει στις 26 Ιανουαρίου, και πλέον βρίσκεται και επισήμως σε διόρθωση (δηλαδή έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 10% σε σχέση με το πρόσφατο υψηλό επίπεδο). Οι απώλειες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones ήταν ακόμα μεγαλύτερες, κατά 4,15%. Νωρίτερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν κλείσει με μεγάλες απώλειες, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με πτώση 1,8%, ενώ έχει υποχωρήσει κατά 4,94% την τελευταία εβδομάδα.

Η αφορμή για τον νέο γύρο αβεβαιότητας στα χρηματιστήρια δόθηκε από την άνοδο της απόδοσης του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου στο 2,88% χθες, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η απόδοση αυξήθηκε επειδή οι επενδυτές προβλέπουν ότι η συμφωνία στο Κογκρέσο για προϋπολογισμό με δαπάνες 300 δισ. δολαρίων τα επόμενα δύο έτη θα οδηγήσει σε αύξηση των δανειακών αναγκών του κράτους (η αύξηση της προσφοράς οδηγεί σε υποχώρηση της τιμής και σε άνοδο της απόδοσης του ομολόγου). Η αιτία της αναταραχής που κυριαρχεί στα παγκόσμια χρηματιστήρια την τελευταία εβδομάδα είναι πως οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ξαφνικά ότι τελείωσε στις ΗΠΑ η εποχή του φθηνού χρήματος, καθώς η μείωση της φορολογίας από τον Τραμπ αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας πιθανώς τη Fed να αυξήσει ταχύτερα τα επιτόκια δανεισμού. Αλλά και στην Eυρώπη είχαμε άνοδο της απόδοσης του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου στο 0,81%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2015, με τους επενδυτές να υποθέτουν ότι η κυβερνητική συμφωνία στο Βερολίνο θα οδηγήσει σε χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική και αύξηση των δανειακών αναγκών.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX έκλεισε με πτώση 2,61% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 1,98%. Παρόμοια ήταν η εικόνα και στο Λονδίνο, με τον FTSE 100 να κλείνει με πτώση 1,6%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 2,26%. «Τεχνικά, η ανάκαμψη απέτυχε», εξηγεί στο Reuters o Μίκαελ Τζάκομπι, χρηματιστής της Oddo, προσθέτοντας πως οι αγορές είναι πλέον σαφώς σε φάση που αποφεύγουν το ρίσκο. Το αμερικανικό αργό (WTI) υποχώρησε χθες κατά 1,15% στα 61,8 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα εξαιτίας της αύξησης της αμερικανικής παραγωγής στα 10,28 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά μέσον όρο την περασμένη εβδομάδα. Το πετρέλαιο Brent υποχωρούσε κατά 1,24% στα 64,7 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή