Στρατιωτική παρέλαση και… επίθεση φιλίας από Β. Κορέα

Στρατιωτική παρέλαση και… επίθεση φιλίας από Β. Κορέα

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Μικρότερη από το συνηθισμένο και χωρίς ζωντανή τηλεοπτική αναμετάδοση ήταν η στρατιωτική παρέλαση που διεξήχθη χθες στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα. Η επιλογή της ημερομηνίας της παρέλασης, μία ημέρα πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, είχε πυροδοτήσει φόβους ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς επιδίδεται σε χειρονομίες κλιμάκωσης των εντάσεων.

Ηταν η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα επέδειξε τους πυραύλους Χουασόγκ 14 και Χουασόγκ 15, που είχε εκτοξεύσει δοκιμαστικά πέρυσι, με στόχο να βελτιώσει την ικανότητα στόχευσης των ηπειρωτικών ΗΠΑ. Παράλληλα, όμως, εκτυλίσσεται η βορειοκορεατική επίθεση φιλίας, με τη γυναικεία ορχήστρα της Βόρειας Κορέας, που ταξίδεψε στον Νότο για τους Ολυμπιακούς, να παίζει παραδοσιακά κορεατικά τραγούδια και την αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησής της με τη νοτιοκορεατική ηγεσία.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν σήμερα στα βουνά της Πγιονγκτσάνγκ, με την παρέλαση των αθλητών των δύο κορεατικών κρατών υπό κοινή σημαία με τον χάρτη της κορεατικής χερσονήσου. Παράλληλα, οι δύο χώρες έχουν σχηματίσει κοινή ομάδα γυναικείου χόκεϊ, βήμα που αρχικά προξένησε σημαντικές αντιδράσεις στη Νότια Κορέα. Η Καναδή προπονήτρια της ομάδας ανακοίνωσε ότι χρειάστηκε να φτιάξει λεξικό αγγλικών, νοτιοκορεατικών και βορειοκορεατικών όρων, καθώς η γλώσσα της Βόρειας Κορέας είναι εντελώς απαλλαγμένη από αγγλικές λέξεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στην αθλητική ορολογία. Η προπονήτρια δήλωσε έκπληκτη από το πόσο εύκολα οι αθλήτριες ξεπέρασαν τις αρχικές αναστολές και σχημάτισαν μια ομοιογενή ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή