Ν.Δ.: «Πολωνοποίηση» της πολιτικής ζωής

Ν.Δ.: «Πολωνοποίηση» της πολιτικής ζωής

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή προειδοποίηση ότι η χώρα περνάει από την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, που «είναι δεδομένη», και σε «πολωνοποίηση», δηλαδή στο θόλωμα της γραμμής που διαχωρίζει την εκτελεστική από τη δικαστική εξουσία, απηύθυνε χθες η Ν.Δ. μέσω ανώτατων πηγών. Στα περί «πολωνοποίησης» οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όταν δεν έχουμε διάκριση των εξουσιών, δεν έχουμε κράτος δικαίου», απεικονίζοντας εύγλωττα τη δυσαρέσκεια της Ν.Δ. για τις «μεθοδεύσεις» της κυβέρνησης, αλλά τους χειρισμούς λειτουργών της Δικαιοσύνης με αφορμή την υπόθεση Novartis.

Στην Πειραιώς εξακολουθούν να κάνουν φύλλο και φτερό τη δικογραφία και να εντοπίζουν τα αδύναμα σημεία. Αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν, πάντως, ότι το «ναι σε όλα» που έχει πει η Ν.Δ. –υπονοώντας και τη σύσταση Προανακριτικής– αφορά την προτροπή προς την κυβέρνηση, διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, να βγουν «όλα στο φως». Δεν πρέπει, συνεπώς, να παρερμηνεύεται ούτε ως πρόθεσή της να αναλάβει η ίδια πρωτοβουλία σύστασης μιας τέτοιας επιτροπής, πολλώ δε μάλλον να την υπερψηφίσει, καθώς τεχνικά θα ισοδυναμούσε με αποδοχή από την πλευρά της του κατηγορητηρίου (θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ψηφίσει «παρών»). Για την Πειραιώς ανακύπτουν, πάντως, και νέα ερωτήματα. Αυτά συνδέονται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει την εντύπωση ότι τα ονόματα των εμπλεκομένων προσώπων προέκυψαν από την έρευνα των αμερικανικών αρχών και ότι το FBI τα κατονομάζει. Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές αρχές δεν κατονομάζουν κανένα πολιτικό πρόσωπο στην έρευνά τους και έδωσαν την άδειά τους να χρησιμοποιηθεί η μεθοδολογία τους στην ελληνική Δικαιοσύνη, κατόπιν αιτήματος της Εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη.

Πηγές της Πειραιώς σημείωναν ότι ανακύπτουν «εύλογα ερωτήματα για την επιλογή της κ. Τουλουπάκη να στείλει τη δικογραφία πρώτα στις αμερικανικές αρχές και όχι στη Βουλή, όπως της επιβάλλει το Σύνταγμα», σημείο στο οποίο η Ν.Δ. φαίνεται ότι θα επιμείνει (θυμίζοντας ταυτόχρονα τις καταγγελίες για πιέσεις εξαιτίας των οποίων παραιτήθηκε η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου). «Η σκευωρία και η γελοιότητα της κυβέρνησης και των συνεργών της αποκαλύπτονται καθημερινά. Η εισαγγελέας Τουλουπάκη ζήτησε από το FBI να στείλει ό,τι στοιχεία είχε για την υπόθεση Novartis στην Ελλάδα. Το FBI έστειλε ό,τι στοιχεία γνώριζε από τη δική του έρευνα, στα οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού. Υστερα από λίγες εβδομάδες, η κ. Τουλουπάκη ζητάει και πάλι από το FBI αν θα μπορούσε τα στοιχεία που της είχαν ήδη στείλει να τα συσχετίσει στην έρευνα για επτά πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Σαμαράς. Το FBI της δίνει την άδεια να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά, στα οποία εξακολουθεί και πάλι να μην υπάρχει καμία αναφορά, άμεση ή έμμεση, στον Αντώνη Σαμαρά. Το μόνο που επιβεβαιώνει επομένως το έγγραφο του FBI είναι ότι από την αμερικανική έρευνα δεν έχει προκύψει το παραμικρό για τον πρώην πρωθυπουργό», σημείωναν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας την κυβέρνηση και την κ. Τουλουπάκη για «διατεταγμένη μεθόδευση».

«Διάτρητη δικογραφία»

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε για «διάτρητη δικογραφία» (ρ/σ «Παραπολιτικά»), ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της δικογραφίας «για να αποκαλυφθεί η σκευωρία», εμμέσως πλην σαφώς σημείωσε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με κυβερνητικά στελέχη («Να πεις τι;» σημείωσε), τόνισε, όμως, ότι έχει ενημερώσει τον κ. Γιούνκερ και ότι θα προχωρήσει και σε πλήρη ενημέρωση της Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή