Αντιδράσεις για το «ντιλ» στο Κογκρέσο

Αντιδράσεις για το «ντιλ» στο Κογκρέσο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως καλούνταν να δώσουν χθες το βράδυ τα δύο νομοθετικά σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου στο συμβιβαστικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα αποτρέψει ένα νέο «λουκέτο» σε υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Την Τετάρτη, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, και ο Δημοκρατικός ομόλογός του Τσακ Σούμερ ανακοίνωσαν το διακομματικό «ντιλ» για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της επόμενης διετίας. Η πρόταση προβλέπει αύξηση των κρατικών δαπανών –κυρίως για το Πεντάγωνο, την περίθαλψη και τις υποδομές– κατά 300 δισ. δολάρια, ενώ άλλα 89 δισ. θα καλύψουν την καθυστερημένη βοήθεια στο Τέξας, στη Φλόριντα και στο Πουέρτο Ρίκο, που επλήγησαν σκληρά από τυφώνες τους προηγούμενους μήνες.

Η διακομματική συμφωνία αναμενόταν να περάσει εύκολα από τη Γερουσία, αλλά τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρα αναφορικά με τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Βουλευτές και από τα δύο κόμματα ασκούσαν χθες καυστική κριτική στην πρόταση Μακόνελ – Σούμερ, με κάποιους εξ αυτών να μιλούν για «τερατούργημα».

Στους Δημοκρατικούς, η φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος έχει εξοργιστεί από το γεγονός ότι η συμβιβαστική φόρμουλα δεν προβλέπει τίποτα για τη μετανάστευση, θέτοντας σε κίνδυνο τους μετανάστες που ήρθαν στις ΗΠΑ χωρίς χαρτιά, στα παιδικά τους χρόνια, και ανατράφηκαν στη χώρα, τους λεγόμενους Dreamers. Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Νάνσι Πελόζι, μιλούσε επί οκτώ ώρες και επτά λεπτά από το βήμα του σώματος, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των Dreamers. Η διάρκεια της ομιλίας της αποτελούσε ιστορικό ρεκόρ για το Κογκρέσο και προκάλεσε αίσθηση, καθώς η Πελόζι, στα 77 της χρόνια, δεν έκανε ούτε μία διακοπή, ενώ φορούσε γόβες με δεκάποντα τακούνια και αρκέστηκε να πίνει κατά διαστήματα λίγο νερό.

Στους Ρεπουμπλικανούς, οι αντιδράσεις προέρχονται από τους υποστηρικτές της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ιδίως από την ομάδα του Freedom Caucus, που προειδοποιεί ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών θα εκτοξεύσει το δημόσιο έλλειμμα πάνω από το ένα τρισ. δολάρια. Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος κατηγόρησε τη Ρωσία, στη διάρκεια εκδήλωσης στα Αραβικά Εμιράτα, ότι παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και χαρακτήρισε τον πρόεδρο Πούτιν «λαμπρό τακτικιστή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή