Τα 30 δισ. ευρώ προσεγγίζει το «νέο» χρήμα στις τράπεζες

Τα 30 δισ. ευρώ προσεγγίζει το «νέο» χρήμα στις τράπεζες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 30 δισ. ευρώ προσεγγίζει το «νέο» χρήμα στις τράπεζες, δηλαδή καταθέσεις που δεν υπόκεινται στους κεφαλαιακούς περιορισμούς. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το «νέο» χρήμα έχει υπερδιπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του 2017, καθώς στις αρχές του περασμένου έτους δεν ξεπερνούσε τα 15 δισ. ευρώ.

Ως νέο χρήμα λογίζεται κάθε νέα κατάθεση: χρήματα που επιστρέφουν από το εξωτερικό, καταθέσεις που είχαν διοχετευθεί σε ξένα επενδυτικά προϊόντα για λόγους ασφαλείας και χρήματα που επιστρέφουν στις τράπεζες από σεντούκια και στρώματα. Ωστόσο η κύρια πηγή δημιουργίας νέου χρήματος είναι η επανακατάθεση μετρητών από επιχειρήσεις και ιδιώτες. Κάθε ευρώ που καταθέτουν στις τράπεζες σούπερ μάρκετ και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις, βενζινάδικα, πρακτορεία ΟΠΑΠ, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά. λογίζεται ως «νέο» χρήμα και δεν εμπίπτει στα capital controls. Δηλαδή, είναι ελεύθερα ανά πάσα στιγμή ακόμα και να μεταφερθούν στο εξωτερικό.

Με άλλα λόγια, το «νέο» χρήμα δημιουργείται από την κυκλοφορία του χρήματος στην αγορά. Ετσι, αν κάποιος προχωρήσει σε ανάληψη 1.000 ευρώ από τον λογαριασμό του, τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς περιορισμών, και με αυτά πληρώσει με μετρητά για αγορές σε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, εταιρείες κοινής ωφέλειας κ.ά., όταν οι εταιρείες επανακαταθέσουν τα χρήματα αυτά στις τράπεζες, θα θεωρούνται «νέο» χρήμα.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η αύξηση του νέου χρήματος αποτελεί σημαντικό δείκτη εμπιστοσύνης για το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα. Πλέον το «νέο» χρήμα αντιστοιχεί στο 24% του συνόλου των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ όσο αυξάνεται, τόσο ενισχύονται οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των περιορισμών, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα επόμενα ουσιαστικά βήματα θα πραγματοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας τον προσεχή Αύγουστο, πράγμα το οποίο προϋποθέτει την επαλήθευση των θετικών εκτιμήσεων για την πορεία της εγχώριας οικονομίας. Αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη της πορείας των καταθέσεων θα είναι τα αποτελέσματα του stress test, που συνιστούν στοιχεία αβεβαιότητας.

Βελτίωση ρευστότητας

Αν οι εγχώριες τράπεζες περάσουν με επιτυχία την άσκηση τότε η εμπιστοσύνη θα ενισχυθεί δραστικά και θα επιταχυνθεί ο ρυθμός επιστροφής καταθέσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χαλάρωση και σε δεύτερο χρόνο την πλήρη άρση των capital controls.

Η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA), ενώ χθες η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε νέα μείωση του ορίου του ELA κατά 2,2 δισ. ευρώ. Το όριο καθορίστηκε σε 19,8 δισ. ευρώ έναντι 22,2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου οι εγχώριες τράπεζες είχαν αντλήσει μέσω ELA 21,6 δισ. ευρώ έναντι 43,7 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016.

Οι τράπεζες αναμένουν αύξηση καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα –επιχειρήσεις και νοικοκυριά– άνω των 7 δισ. ευρώ για την εφετινή χρονιά. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η αύξηση θα προέλθει από την επιστροφή χρημάτων που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα, την επιστροφή κεφαλαίων από επενδυτικά προϊόντα εξωτερικού (που είχαν τοποθετηθεί για λόγους ασφαλείας λόγω της τότε ανησυχίας για Grexit), τη μεγέθυνση της οικονομίας –το 2018 η άνοδος του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2,5%– και τις ισχυρές επιδόσεις του τουριστικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουν ότι αν δεν υπάρξει κάποια αιφνίδια αρνητική εξέλιξη που θα ανατρέψει τα παραπάνω, τότε το πιθανότερο είναι η αύξηση των καταθέσεων να ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 οι καταθέσεις ανήλθαν στα 126,35 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,9 δισ. ευρώ ή 3,9% σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή