Νέα έκκληση για αιμοδοσία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές ελλείψεις αίματος καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε νοσοκομεία της Αθήνας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατοντάδων ασθενών που έχουν ανάγκη να υποβληθούν σε μεταγγίσεις σε τακτική βάση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) εντοπίζεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου από την προηγούμενη Πέμπτη έως σήμερα πολλοί ασθενείς με μεσογειακή αναιμία λαμβάνουν μόνο μία μονάδα αίματος, έναντι 2-3 που χρειάζονται. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο μία μονάδα αίματος έλαβαν την Πέμπτη 1/2 52 θαλασσαιμικοί, την Παρασκευή 2/2 54 ασθενείς και τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 31 ασθενείς. Οπως ανέφερε στην «Κ» η γενική γραμματέας του ΠΑΣΠΑΜΑ κ. Ιωάννα Μυρίλλα, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 200 ασθενείς που έχουν λάβει μόνο μία μονάδα αίματος και θα πρέπει σε διάστημα μιας εβδομάδας να επισκεφθούν ξανά το νοσοκομείο για μετάγγιση». Πέρα από την ταλαιπωρία που θα υποστούν, το ίδιο το νοσοκομείο επιβαρύνεται αφού τα νέα «ραντεβού» συμπίπτουν με τις υπόλοιπες προγραμματισμένες μεταγγίσεις. 

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΠΑΜΑ για τον Ιανουάριο 2018 ο ελβετικός Ερυθρός Σταυρός έστειλε 1.000 μονάδες αίματος λιγότερες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να αιτηθεί προς το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) να του καλύψει τις 600 και τελικά να λάβει 190 –σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος αιμοδοσίας. Τα τελευταία 2-3 χρόνια στο «Αγία Σοφία», οι θαλασσαιμικοί υπομεταγγίζονται σε ποσοστό από 12% έως 50%, ενώ υπάρχουν και σποραδικές αναβολές των μεταγγίσεων για λίγες ημέρες.

Τόσο ο ΠΑΣΠΑΜΑ όσο και η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας κάνουν έκκληση σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες να δώσουν αίμα. Την ίδια έκκληση έχει απευθύνει και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Ηδη προβάλλεται στην τηλεόραση σποτ για τη δωρεά αίματος. Μάλιστα, στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, το ίδιο σποτ θα προβάλλεται σε λίγο διάστημα και από τις κινηματογραφικές αίθουσες πριν από τις προβολές ταινιών. Οπως εκτίμησε μιλώντας στην «Κ» η πρόεδρος του ΕΚΕΑ, κ. Χάρις Ματσούκα, το πρόβλημα αναμένεται να εξομαλυνθεί το επόμενο διάστημα. Διευκρίνισε ότι συνήθως ελλείψεις παρατηρούνται τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, λόγω της επιδημίας γρίπης που επηρεάζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και την Ελβετία (από την οποία εισάγουμε αίμα), καθώς και των εορτών των Χριστουγέννων οπότε μειώνονται οι αιμοληψίες.

Επιδημία ιλαράς

Εκτός από την περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης που διανύουμε, στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη και η επιδημία ιλαράς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ από τις αρχές Μαΐου έως τις 4/2/2018, είχαν δηλωθεί συνολικά 1.463 κρούσματα ιλαράς, εκ των οποίων τα 57 αφορούσαν σε επαγγελματίες υγείας. Μόνο τις πέντε πρώτες εβδομάδες του 2018 καταγράφηκαν 390 περιστατικά, στην πλειονότητά τους –όπως και πέρυσι– σε Αττική και Πελοπόννησο. Εννέα στα δέκα περιστατικά αφορούν ασθενείς ελληνικής υπηκοότητας, εκ των οποίων το 74% ήταν Ρομά. Το 71% αφορά σε παιδιά ηλικίας έως 14 ετών. Οι περισσότεροι ασθενείς Ρομά είναι παιδιά και μάλιστα της ηλικιακής ομάδας 1 έως 9 ετών. Αντίθετα, η πλειονότητα (68%) των Ελλήνων ασθενών που δεν είναι Ρομά, είναι ενήλικες ηλικίας άνω των 25 ετών.

Από τα 1.463 δηλωθέντα κρούσματα, τα 853 χρειάστηκε να νοσηλευθούν, ενώ τα 207 παρουσίασαν επιπλοκές της ιλαράς (κυρίως πνευμονία, ωτίτιδα, κερατίτιδα, ηπατική διαταραχή, εγκεφαλίτιδα κ.ά.). Το 83% των περιστατικών δεν είχε εμβολιαστεί έναντι της ιλαράς και το 10,8% είχε ιστορικό ατελούς εμβολιασμού (μόνο μία δόση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή