Το Κονκλάβιο (09/02/18)

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σκοπιανός στην Ακρόπολη

Αλλο Θεσσαλονίκη, άλλο Αθήνα… Φαντάζομαι ότι θα το διαπιστώσει και μόνος του ο Σκοπιανός δήμαρχος, που έφθασε χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα. Ας είμαστε ειλικρινείς: και εδώ Βαλκάνια είναι. Δεν έχει, όμως, Μεγαλέξανδρο. Εχει κόρες, κούρους και την Αθηνά της Γιγαντομαχίας. Το λέω επειδή σήμερα ο Γιώργος Καμίνης θα πάρει από το χέρι τον Πέτρε Σιλέγκοφ και θα τον ξεναγήσει στο Μουσείο της Ακρόπολης. Εκεί, εξάλλου, πληροφορούμαι ότι οι δύο δήμαρχοι θα γευματίσουν με θέα τον Παρθενώνα και θα συζητήσουν για τις συνέργειες ανάμεσα στις δύο πόλεις. Στόχος του Καμίνη είναι η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια. Moυ λένε μάλιστα ότι ο δήμαρχος σκοπεύει να ανταποδώσει την επίσκεψη και να πάει και ο ίδιος στα Σκόπια (ακόμη κι αν τον προλάβει ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος σημειώνω ότι άνοιξε τον δρόμο).

Θέλει να κάνει δουλειά

Ο Σκοπιανός συνοδεύεται από επτά δημοσιογράφους και το επιτελείο του. Μαθαίνω δε ότι έχει ζητήσει να συναντηθεί ο ίδιος με τους αντιδημάρχους που είναι αρμόδιοι για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν, όπως η ψηφιακή στρατηγική και η κοινωνία των πολιτών. Ομολογώ, πάντως, ότι έχω εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι ο Σιλέγκοφ φαίνεται ότι δεν ήρθε μόνο για δημόσιες σχέσεις. Θέλει να κάνει και δουλειά. Κατά τα λοιπά, δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι από ολόκληρο το Κίνημα Αλλαγής μόνον ο Σταύρος Θεοδωράκης βρήκε μια καλή κουβέντα να πει για την πρωτοβουλία Καμίνη (μέσω Twitter)…

Επίθεση γοητείας

Στην Αίγλη του Ζαππείου συνέλαβε κατάσκοπός μου τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με πολυπληθή συντροφιά το μεσημέρι της Τετάρτης. Εψαξα και έμαθα ότι ο Ευκλείδης έκανε επίθεση γοητείας στους 25 δημοσιογράφους μέσων ενημέρωσης χωρών της Ευρωζώνης που έχει φέρει η Κομισιόν στην Αθήνα. Στο μενού –τι άλλο;– η μεγάλη έξοδος και πόσο καλά τα έχει καταφέρει η κυβέρνηση… Δεν περιγράφω άλλο.

«Εχουμε τα προσόντα»

Τη δική του επίθεση γοητείας στους 25 έκανε χθες το μεσημέρι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στο Μοσχάτο. Ο Κυριάκος έδωσε τη δική του εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα και των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας, άμα τη λήξει του μνημονίου. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι ουδέποτε η χώρα έπρεπε να είχε μπει σε τρίτο πρόγραμμα και ότι αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Και πέρασε στην παρουσίαση του δικού του σχεδίου – εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις, προσέλκυση επενδύσεων, αναδιάρθρωση του κράτους και έμφαση στους προνομιακούς για την Ελλάδα τομείς, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και οι υπηρεσίες. Δεν παρέλειψε να μιλήσει –γιατί άραγε;– για τη σημασία του σεβασμού στους θεσμούς. Και, όπως το έθεσε, «έχουμε και τη βούληση και τα προσόντα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

Θεσμικά σύμβολα

Συνέντευξη Τύπου  οργανώνει σήμερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποθέτω για να απαντήσει σε όσα ισχυρίζονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες στις καταθέσεις τους. Κρατώ, ωστόσο, μια λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της: Τη συνέντευξη Τύπου θα την παραχωρήσει στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα, προφανώς επιδιώκοντας να εκπέμψει «θεσμικό» σήμα. Για να δούμε τι θα δούμε…

Ταυτότητα τέλος

«Δεν διαπραγματευόμαστε θέματα ταυτότητας». Το δήλωσε ξεκάθαρα ο Νικόλα Ντιμιτρόφ στην εμφάνισή του ενώπιον της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε. – ΠΓΔΜ στο Στρασβούργο. Εξίσου ξεκάθαρα δήλωσε ο άνθρωπος ότι είναι «Μακεδόνας». Εξάλλου, όπως πληροφορούμαι, έφερε ως παράδειγμα καλής θέλησης από τη χώρα του τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων. Αυτή, πάντως, δεν ήταν ικανή να πείσει τη Μαρία Σπυράκη και τον Κώστα Χρυσόγονο, τα εξ Ελλάδος μέλη της επιτροπής, να υπερψηφίσουν το τελικό κείμενο της επιτροπής. Και αυτό διότι περιλαμβάνει διατύπωση σύμφωνα με την οποία η ονομασία της ΠΓΔΜ δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και ότι το θέμα θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν. Σημειώνω ότι μέλος της επιτροπής είναι και ο χρυσαυγίτης Λ. Συνοδινός, αλλά δεν εμφανίστηκε καν για να ψηφίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή