Ενα ποτάμι… φανκ από το Λονδίνο

Ενα ποτάμι… φανκ από το Λονδίνο

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υπάρχει ένα μέρος στη Δυτική Ευρώπη όπου η αφρικανική παράδοση του φανκ –και του πατριάρχη του, Fela Kuti– θα μπορούσε να συναντήσει την τζαζ, το κορυφαίο ροκ και ταυτόχρονα να πάρει πολιτική ταυτότητα, αυτό είναι μάλλον το πολυπολιτισμικό χωνευτήρι του Λονδίνου. Η βρετανική πρωτεύουσα με τις διαφορετικές κουλτούρες και τάσεις που συγκρούονται, τρίβονται, ενώνονται, δημιουργούνται συνεχώς στο εσωτερικό της, είναι το σπίτι των London Afrobeat Collective· το πολυμελές τους σχήμα θα απολαύσουμε το προσεχές Σάββατο στο Gagarin, όμως έχει ενδιαφέρον πριν να ακούσουμε τι έχουν να πουν σχετικά με τις καταβολές και τη μουσική τους ταυτότητα.

«Το Λονδίνο είναι ένα εκπληκτικό μέρος, χάρη σε όλους τους ανθρώπους που έχουν έρθει εδώ, όμως ακόμα και σε μια τόσο μεγάλη πόλη, ο κόσμος έχει την τάση να φτιάχνει μικρές τοπικές κοινότητες και να περιορίζεται εκεί. Ετσι πάντα χρειάζεται η προσπάθεια για να βγεις από τη “βολή” σου, να προσεγγίσεις διαφορετικούς ανθρώπους και να καταλάβεις τι συμβαίνει γύρω σου. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μουσική· μεγαλύτερη σημασία έχουν η περιέργεια και τα ενδιαφέροντά σου. Η πολυπολιτισμικότητα, βέβαια, και η μακρά μουσική παράδοση του Λονδίνου είναι αχτύπητος συνδυασμός!» μου λένε για την έδρα τους.

Πολυσυλλεκτικό

Το φανκ των London Afrobeat Collective είναι όπως είπαμε ιδιαίτερο και πολυσυλλεκτικό, μοιάζει με ποτάμι που στο πέρασμά του παρασύρει κάθε λογής υλικά και τα κάνει, τελικά, να πλεύσουν ομαλά μαζί του. Από πού προέρχονται όμως όλα αυτά και πόσο τηρούν την… παράδοση; «Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός από μπάντες σήμερα, οι οποίες παίζουν κάτι σαν αφρο-φανκ και ακούγονται περίπου ίδιες. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Το Afrobeat είναι η αφετηρία και μας βάζει σίγουρα κάποια όρια ηχητικά, αλλά ταυτόχρονα χαιρόμαστε πολύ να σπάμε τους κανόνες. Στο κάτω κάτω, προερχόμαστε από τη γενέτειρα του σκληρού ροκ και του πανκ, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να νιώσουμε υποχρεωμένοι για τίποτα! Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείς να κάνεις στην τέχνη, είναι να προκαλείς τις παραδόσεις, χωρίς να τις προσβάλλεις».

Μια άλλη διάσταση που κάνει τη συγκεκριμένη μουσική κολεκτίβα ξεχωριστή είναι η πολιτική. Στη Βρετανία του 2018, αλλά και στον κόσμο, η σπανιότητα τέτοιων σχημάτων είναι κραυγαλέα, όπως και η αντίθεση σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες: «Προφανώς και η mainstream σκηνή δεν έχει κανένα πολιτικό στίγμα. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά ελαφρώς υπόγεια μουσικά κινήματα, τα οποία εκπέμπουν βαθύτερες απόψεις και μηνύματα, απλώς λαμβάνουν ελάχιστη ή μηδενική δημοσιότητα. Η πολιτικοποιημένη μουσική υπήρχε πάντα επειδή οι άνθρωποι ένιωθαν αδύναμοι, οπότε χρησιμοποιούσαν τις τέχνες για να εκφραστούν. Πιθανότατα δεν θα εκλείψει ποτέ, εκτός κι αν όντως κάποια μέρα ζήσουμε σε μια κοινωνία που να μην τη χρειαζόμαστε. Ισως σε μερικές εκατοντάδες χρόνια…».

Η πολιτική της ταυτότητα, πάντως, δεν εμποδίζει την μπάντα να κάνει κανονικό πάρτι επί σκηνής. «Η πρόκληση είναι να δημιουργείς μουσική με ισχυρά κοινωνικά ή πολιτικά μηνύματα, αλλά με έναν πιο ανάλαφρο τρόπο, ώστε ταυτόχρονα να θες να χορέψεις, να τραγουδήσεις και να περάσεις καλά.

Αυτό τον συγκερασμό προσπαθούμε να πετύχουμε», λένε οι ίδιοι επί του θέματος.

Η εμπειρία της Αφρικής

Παράλληλα με τις εμφανίσεις τους στην Ευρώπη, οι μουσικές τους καταβολές τους έχουν ωθήσει να παίξουν αρκετές φορές και στην Αφρική. Οι δύο εμπειρίες είναι προφανώς διαφορετικές… «Ηταν λίγο σουρεαλιστικό, οι άνθρωποι εκεί ήταν πραγματικά χαρούμενοι και περήφανοι που άκουγαν Ευρωπαίους να παίζουν afrobeat, οπότε η ανταπόκριση ήταν εκπληκτική. Οι περισσότεροι δεν είχαν ξαναδεί λευκούς να παίζουν αυτό το είδος μουσικής, άκουγαν πολύ προσεκτικά και έπειτα έρχονταν για να μιλήσουν μαζί μας. Οι Δυτικοί μερικές φορές δεν ακούν τόσο πολύ, ίσως επειδή είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε πολλές μπάντες, δεν προσέχουμε πραγματικά, απλά ακούμε έναν καλό ρυθμό και “παρτάρουμε”. Επιπλέον, εδώ πίνουμε πολύ αλκοόλ, ναρκωτικά κ.ο.κ., όταν είσαι μεθυσμένος είναι λίγο δύσκολο να προσέξεις τη μουσική».

Το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της μπάντας από το Λονδίνο είναι το εξαιρετικό «Food Chain». Το λάιβ στο Gagarin, πάντως, λόγω και της Αποκριάς, φαίνεται πως θα συμπεριλαμβάνει και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. «Αυτόν τον καιρό γράφουμε τον επόμενο δίσκο μας, ο οποίος θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά, οπότε σίγουρα θα έχουμε και αρκετές καινούργιες μουσικές για εσάς, ίσως και μια-δυο “πρεμιέρες”. Πρόσφατα κάναμε μια περιοδεία προς τιμήν του Fela και των Parliament-Funkadelic και ανακαλύψαμε μερικές τρομερές μελωδίες, που μπορούν να μπουν κι αυτές στο πρόγραμμα. Αν είστε πραγματικά τυχεροί, ωστόσο, θα φέρουμε μαζί μερικές ασημένιες κάπες και περούκες και τότε μπορούμε να κάνουμε ένα πραγματικό πάρτι!».

​​Τους London Afrobeat Collective θα τους δούμε στο Gagarin (Λιοσίων 205) το Σάββατο 17/2. Εναρξη στις 9 μ.μ. με τους Blend Mishkin and Roots Evolution.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή